MY FOLLOWERS

Saturday, February 22, 2014

Kesihatan - 6 Cara Semulajadi Kawal Tekanan Darah

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....1. Hulurkan tangan
Kajian menunjukkan menghulurkan bantuan membantu meningkatkan kadar denyutan jantung. Golongan dewasa berumur antara 51-91 yang buat kerja sukarela selama 200 jam setahun atau 3 jam seminggu merendahkan risiko hipertensi sebanyak 40%.


2. Makan yogurt.
Mereka yang makan sekurang-kurangnya 6 auns yogurt rendah lemak setiap hari mempunyai peluang 31% lebih rendah untuk menghidap darah tinggi berbanding mereka yang ambil yogurt kurang daripada sekali sebulan. Yogurt adalah sumber terbaik bagi kalsium, potasium, dan magnesium, yang membantu mengawal aliran darah.


3. Bawa haiwan peliharaan.
Mempunyai haiwan peliharaan membantu mengawal mood anda dan meningkatkan kadar pergerakan yang membantu merendahkan kadar tekanan darah. Bermainlah selama sekitar 20 minit dengan haiwan peliharaan anda dan bawa ia berjalan-jalan bila ada masa.4. Main muzik
Mendengar muzik yang merehatkan membantu tubuh membebaskan hormon yang menenangkan dalam tubuh. Muzik yang merehatkan akan memperlahankan kadar denyutan jantung bila anda mendengarnya.


5. Minum teh
Satu kajian menunjukkan mereka yang minum 3 cawan teh hitam sehari selama 6 bulan merendahkan tekanan darah pada kadar rendah. Teh hitam mengandungi flavonoid, yang merupakan antioksidan yang membantu merehatkan saluran darah.


6. Aktifkan jantung anda.
Senaman aerobik yang sederhana juga boleh dilakukan. Sasarkan tempoh senaman selama 30 minit setiap hari untuk dapatkan hasilnya.


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: