MY FOLLOWERS

Saturday, February 22, 2014

Kesihatan - Bahaya Minuman Red Bull

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum...........

RED BULL direka untuk merangsang otak mereka yang aktif dengan sukan. Minuman Red Bull dikomersialkan ke seluruh dunia sebagai salah satu produk minuman tenaga. Sasarannya ialah golongan muda dan atlit sukan.

Bahannya terdiri daripada kafein dan taurin. Perancis dan Denmark telah mengharamkannya kerana kandungan vitaminnya yang turut dicampur dengan GLUCURONOLACTONE, sejenis kimia yang amat berbahaya, yang dibangunkan oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat ketika 1960-an, bagi merangsang moral askar mereka di Vietnam yang bertindak seperti dadah halusinogen bagi meredakan tekanan akibat perang. Namun, kesan sampingannya terhadap hidupan amat memeranjatkan dan ditamatkan kerana berlakunya banyak kes migrain, tumor otak dan penyakit limpa yang ditemui dalam tubuh askar yang mengambilnya. GLUCURONOLACTONE, telah dikategorikan secara perubatan sebagai stimulan.

Antara bahaya pengambilannya:

  • Bahaya jika diambil tanpa terlibat dengan sebarang aktiviti fizikal kerana peranannya sebagai pembekal tenaga akan mempercepatkan kadar denyutan jantung dan boleh menyebabkan serangan mengejut.
  • Anda berdepan risiko pendarahan otak kerana komponennya yang mencairkan darah bagi memudahkan jantung mengepam darah tanpa perlu bekerja kuat serta membolehkan badan mengeluarkan daya fizikal dengan tenaga yang sedikit.
  • Adalah dilarang mencampurkan Red Bull dengan alkohol kerana ia akan menukarkan minuman ini kepada bom jangka yang menyerang limpa secara mengejut, menyebabkan bahagian terjejas tidak akan sembuh semula.
  • Vitamin B12 dalam Red Bull digunakan untuk membangunkan pesakit dari koma, keadaannya seakan dalam keadaan mabuk.
  • Pengambilannya secara berterusan menyebabkan simptom penyakit saraf dan gementar yang tidak dapat dipulihkan.

Ada sesiapa minum?

No comments: