MY FOLLOWERS

Saturday, February 22, 2014

Kesihatan - Cara Lain Membakar Lemak II

Kredit kepada: Yahoo Shine
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....
Sambungan dari Bahagian IMinum kopi atau teh
Kafein adalah stimulan pada sistem saraf pusat, ia membantu meningkatkan metabolisma badan 5 ke 8%, membakar 98-174 kalori sehari. Secawan teh yang dibru membantu meningkatkan metabolisma sebanyak 12%. Pengkaji percaya antioksidan dalam teh dipanggil catechin memberikan galakan.

Ambil makanan fiber
Pengkaji percaya sesetengah fiber meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 30%. Kajian mendapati mereka yang makan banyak fiber akan menambah berat badan hanya sedikit. Sasarkan 25g sehari, jumlah sama bagi 3 hidangan buah dan sayuran.

Makanan kaya zat besi
Zat besi merupakan zat penting bagi mengangkut oksigen yang diperlukan oleh otot untuk membakar lemak. Kerang, daging, kekacang, bijirin diperkaya dan sayur bayam adalah pilihan terbaik.

Ambil vitamin D
Vitamin D penting bagi tisu otot. Dapatkan 90% keperluan harian anda dengan pengambilan 3.5 auns hidangan salmon. Sumber lain ialah tuna, susu, bijirin dan telur.Minum susu
Kekurangan kalsium akan memperlahankan metabolisma bagi wanita. Untuk atasinya, pengambilan kalsium daripada produk tenusu seperti susu rendah lemak dan yogurt boleh mengurangkan penyerapan lemak daripada sumber lain.

Makan tembikai
Dalam satu kajian, menambah asid amino ke dalam diet mereka yang obes akan membantu pengoksidaan pembakaran lemak dan glukos. Makanan laut, kekacang, dan bijian adalah sumber asid amino yang baik.

Sentiasa hidrat
Semua sistem dalam badan amat bergantung pada adanya air. Apabila terhidrat, anda akan membakar kalori pada 2% lebih rendah. Minum 8 ke 12 gelas air sehari.KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: