MY FOLLOWERS

Monday, July 30, 2012

Artikel - Tukar Tayar Bila Tiba Masanya, Elakkan Kemalangan

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: OwnerAssalamualaikum.......

Setiap tayar ada had perjalanan yang ditetapkan. Bagi tayar hadapan, perlu ditukar setiap 40, 000 km manakala bagi tayar belakang pula adalah setiap 80, 000 km. Apabila anda ke pusat servis tayar kenderaan dan ingin menukar tayar, anda perlu tukarkannya sepasang iaitu kiri dan kanan. Jika anda seorang pemandu yang agak lasak, mungkin perlu tukarkannya lebih awal. Elakkan memandu dalam keadaan tayar yang sudah botak atau sudah merekah kerana boleh menyebabkan kemalangan. Ini adalah untuk kebaikan dan keselamatan anda juga. 

Baru-baru ini, saya menukarkan tayar hadapan kerana timbul rekahan (crack) pada salah satu tayar berkenaan. Lihat foto di atas. Adalah suatu tindakan berbahaya bagi pemandu jika meneruskan perjalanan apabila sudah timbul rekahan sedemikian, lebih-lebih lagi perjalanan jauh. 

Selesai menukar tayar, anda boleh minta pekerja di pusat servis tayar untuk memeriksa keadaan traveling arm, drive shaft serta yang berkaitan dengannya sebelum membuat penjajaran (alignment) dan penyeimbangan (balancing).
1 comment:

Anonymous said...

Postla lagi tentang enjin pls. Blog yg bermanafaat