MY FOLLOWERS

Tuesday, June 19, 2012

Artikel - Pokok Tumbang Membengkok Selamatkan Kereta Ustaz

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum....


Kisah ini mengenai seorang wali keturunan Bani Mu’awiyah yang kini hidup sebagai orang biasa, mengajar di sekolah Islam biasa di London yang mengalami kejadian yang menakjubkan.

Ustaz itu mempunyai sebuah rumah biasa, dan berkereta ke sekolah. Kereta itu pula sudah tua, dan dia tidak dapat membeli kereta baru walaupun gajinya lebih daripada mencukupi untuk membayar duit muka kereta. Walaupun harga kereta di London murah tetapi katanya kekayaan yang dia ada bukan milik dia seorang. Selain keenakan kereta baru, dia meletakkan prioriti duit itu pada tempat lain. Oleh itu, dia lebihkan menderma daripada tukar kereta.
 
Satu hari berlaku ribut taufan di perkampungan beliau, dan sebatang pokok telah tumbang di laman depan rumahnya. Dia sangka anjung rumah dia akan rosak, apatah lagi keretanya. Namun, dalam keadaan ingin tahu itu, dia tetap reda kalau jadi apa-apa. Apabila dia keluar dan melihat apa yang terjadi, dia tidak percaya. Anjung rumahnya tidak rosak dan keretanya seolah-olah ‘diselamatkan’ oleh malaikat.

Batang pokok yang jatuh itu membengkok dan tidak mengenai bahagian belakang kereta beliau. Kelihatan dalam gambar beliau cerita sepatutnya trajektori pokok itu akan hempap keretanya, dan batang pokok itu seingat dia lurus. Kalau tak silap lah, katanya. Tapi dah tumbang jadi bengkok. 


- Sumber

No comments: