MY FOLLOWERS

Wednesday, June 20, 2012

Artikel - Ribut Taufan Dari Pandangan Berbeza

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo NewsAssalamualaikum....

Skuadron Simpanan Tentera Udara yang berpengkalan di Biloxi, Missisippi telah melakukan penerbangan ke kawasan ribut taufan dalam rancangan "Hurricane Hunters" yang disiarkan menerusi The Weather Channel. Penerbangan ini dilakukan bagi lebih memahami dan mengumpul data meteorologi yang hanya boleh diperolehi apabila berada di bahagian pusat ribut. Maklumat yang diperolehi bakal membantu perkhidmatan kaji cuaca dalam meramalkan laluan ribut dan memberi amaran kepada bandar-bandar.

WC-130J Hercules - pesawat dengan kelengkapan khas yang diterbangkan oleh kru Hurricane Hunters ke kawasan ribut. Di bahagian pusat ribut atau pusaran ialah bahagian yang paling tebal. Keadaannya adalah seperti dinding keras terbentuk daripada air.Untuk memasukinya, pesawat ini dilengkapi kipas berperisai yang mampu memusarkan air seperti kipas bot.


Pemandangan dari bahagian atas Ribut Tropika Lee ketika melakukan penerbangan di atas Teluk Mexico pada 2011.


Pemandangan dari dalam Taufan Ivan pada 2004. Penerbangan diulangi beberapa kali bagi mengumpul data kekuatan dan laluan ribut ini yang membantu memberi amaran kepada penduduk di Carribean dan kawasan tenggara Amerika. Taufan dari kategori 5 ini adalah sebesar Texas di bahagian puncaknya. Menghasilkan 119 puting beliung sekitar timur Amerika Syarikat.


Pemadangan dari Taufan Earl yang diambil oleh kru pada 2010. Taufan ini adalah dari kategori 4.


Pesawat dan kru rancangan Hurricane Hunters sewaktu di landasan penerbangan di pengkalan Tentera Udara Keeslar di Biloxi, Missisippi. Disambar kilat adalah antara bahaya dalam pekerjaan ini apabila melakukan penerbangan ke kawasan ribut.


Pemandangan dari pusat Taufan Katrina.


Pemandangan dari bahagian atas pusat taufan sebelah dalam taufan Jangmi, di luar pantai Taiwan pada 2008 sebelum bertemu daratan. Kru penerbangan turut melaksanakan misi menyelamat di Pasifik bagi mengumpul data kekuatan taufan dan memberi amaran kepada penduduk setempat yang ditemui.


Kru Hurricane Hunters melakukan penerbangan terus-menerus melalui Taufan Katrina dalam laluan berbeza.


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: