MY FOLLOWERS

Friday, November 4, 2011

Artikel - Quran.com dan Kamus al-Quran Digital

Kredit kepada: Quran.com
Gambar ihsan: Quran.com


Assalamualaikum....


Saya menemui laman web ini tidak lama dahulu untuk memudahkan saya melihat terjemahannya. Lengkap kesemua 114 surah dan ayat-ayatnya menggunakan bentuk khat resam Uthmani sebagaimana dalam al-Quran bercetak. Pun begitu, laman ini menyediakan terjemahannya dalam Bahasa Inggeris. Tiada kemudahan muat turun di laman ini, memadai sebagai rujukan umum. 
Satu kelebihannya di sini, anda boleh klik pada butang PLAY berwarna hijau yang disediakan untuk mendengar bacaan dalam surah yang dipilih. Bacaan akan diperdengarkan sehingga ke ayat terakhir surah berkenaan.


Terbaru ia turut didatangkan dalam versi Beta yang lebih interaktif. Anda boleh memilih reciter dalam senarai yang disediakan selain kemudahan lain yang disediakan.

Saya juga ada memuat turun naskah kamus al-Quran digital ini dari laman al-Quran digital sendiri.Kamus al-Quran digital ini menyediakan terjemahan dalam Bahasa Melayu disertakan dengan ulasannya. Anda boleh lihat dalam gambar yang disediakan. Format kamusnya juga hampir sama dengan kamus Dwibahasa Melayu-Inggeris keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang saya miliki.

No comments: