MY FOLLOWERS

Monday, November 14, 2011

Artikel - Pemain Video Online Berjaya Mentafsir Kod Enzim AIDS

Kredit kepada: Yahoo Games
Gambar ihsan: Yahoo


Assalamualaikum..

Pemain video dalam talian kini telah berjaya mentafsir kod bagi satu struktur enzim seperti virus AIDS dan sekaligus memecahkan kebuntuan saintis sedekad yang lalu. Penemuan terbaru ini telah disiarkan pada Ahad lalu dalam jurnal Nature Structural & Molecular Biology, yang memaparkan penemuan saintifik. Pemain video dan pengkaji turut diberikan penghargaan sebagai penulis bersama.


Sasaran mereka adalah enzim protease monomeric, ejen memotong dalam rantaian kompleks bagi molekul retrovirus, keluarga yang melibatkan HIV.

Memikirkan struktur protein adalah penting untuk memahami punca-punca banyak penyakit dan membangunkan ubat untuk merawatnya.

Tetapi mikroskop hanya memberikan imej yang rata yang kelihatan dari sudut luarannya seperti plat satu dimensi yang merenyukkan spageti. Ahli farmakologi, walaubagaimanapun memerlukan gambar 3-D yang dapat "membentangkan" molekul dan boleh berputar untuk mendedahkan sasaran berpotensi untuk ubat yang bakal dihasilkan.

Di sinilah Foldit terlibat.
Dibangunkan pada tahun 2008 oleh University of Washington, ia adalah sesuatu yang menyeronokkan bagi tujuan permainan video di mana pemain dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang bersaing untuk mengungkapkan rantaian asid amino - blok pembinaan protein - menggunakan satu set alat dalam talian.

Para saintis turut kagum dengan kebolehan pemain menghasilkan model enzim yang tepat dalam hanya tiga minggu.

Mentafsirkan enzim "memberikan pandangan baru bagi reka bentuk ubat-ubatan antiretroviral," kata kajian itu, merujuk kepada ubat terhadap virus human immunodeficiency (HIV).

Dipercayai ini adalah kali pertama pemain dapat membantu menyelesaikan masalah saintifik sejak sekian lama.

"Kami ingin melihat jika intuisi manusia boleh berjaya di mana kaedah automatik telah gagal," kata Firas Khatib dari makmal biokimia universiti itu dalam satu kenyataan akhbar.  

"Kebijaksanaan pemain permainan video adalah satu kuasa yang menggerunkan, jika diarahkan dengan betul, ia boleh digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah saintifik."

Salah satu pencipta Foldit, Seth Cooper, menjelaskan mengapa pemain telah berjaya di mana komputer telah gagal.

"Orang ramai mempunyai kemahiran penaakulan, sesuatu yang komputer tidak mampu lakukan lagi buat masa ini," katanya.

"Permainan menyediakan suatu rangka kerja untuk menyatukan kekuatan komputer dan manusia. Keputusan dalam akhbar minggu ini menunjukkan bahawa permainan, sains dan pengiraan boleh digabungkan untuk mencipta kemajuan yang mustahil dicapai sebelum ini."

Sumber

No comments: