MY FOLLOWERS

Friday, August 19, 2011

Artikel - Jangan Main-main Dengan Makcik Nie :-D

Kredit kepada: Yahoo Shine
Gambar ihsan: Yahoo Shine


Assalamualaikum.....


Wanita warga emas ini ialah Sensei Keiko Fukuda. Kini tinggal di San Francisco. Ketika usianya 98 tahun, beliau telah menjadi wanita pertama memegang tali pinggang hitam peringkat ke-10 (10th dan) dalam seni mempertahankan diri Judo. Peringkat ke-10 ini ialah peringkat tertinggi dalam sukan dan seni mempertahankan diri ini.

Kini beliau adalah salah seorang daripada empat orang yang masih hidup yang mendapat pengiktirafan ini (10th dan). Dalam sejarah Judo ini, hanya seramai 16 orang yang pernah sampai ke peringkat ini. Kini beliau adalah salah seorang daripada empat orang yang masih hidup yang diberikan pengiktirafan peringkat ini (10th dan).


Wanita ini mula berlatih Judo pada 1935 dan merupakan satu-satunya pelajar yang berguru dengan pengasasnya, Kano Jiguro yang masih hidup. Atas dorongan gurunya, beliau mempelajari Bahasa Inggeris bagi memudahkannya mengembangkan Judo ke peringkat antarabangsa. Namun disebabkan terdapat edik yang menghalang wanita daripada mencapai tahap lebih tinggi daripada 5th dan, menyebabkan beliau kekal di tahap itu selama 30 tahun.


Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Ketika warga kita seusia beliau duduk berehat sambil melayan cucu, beliau mengejar cita-citanya dalam arena Judo. Ada sesiapa berani?? Silakan... hehehehe

1 comment:

linda a.k.a ibusumaiyah said...

warga tua kita di usia ini banyak sedang menguatkan jiwa dan rohani...:)