MY FOLLOWERS

Thursday, November 26, 2015

Hidupan Liar - Spesis Terbaru Kura-kura Gergasi Ditemui Di Kepulauan Galapagos

Kredit kepada: Yahoo Travel Inspirations
Gambar ihsan: Yahoo Travel InspirationsAssalamualaikum.....

Spesis terbaru kura-kura ini yang ditemui di Kepulauan Galapagos. Spesis ini hidup di pulau santa Cruz dan para saintis meramalkan sekitar 250 ekor masih wujud. Untuk perbandingan, kura-kura gergasi ini yang hidup di bahagian timur dan barat hidup di pulau yang sama dan mempunyai populasi sekitar 2000 ekor. 

Sehingga kini, kedua-dua spesis dianggap dari kumpulan yang sama, tetapi selepas satu analisis genetik dijalankan oleh ahli biologi, Gisella Caccione, dari Universiti Yale, spesis itu dari kategori baru. Lebih mengejutkan, saudara terdekat spesis di timur Santa Cruz ini tiada di pulau yang sama tetapi di timur pulau bersebelahan, San Cristobal.  Kura-kura gergasi dikelaskan sebagai haiwan terancam.

 
Ahli konservasi teruja dengan penemuan baru ini, dan mereka berharap penamaan akan membantu usaha mereka bagi melindungi spesis baru ditemui ini. Nama rasmi bagi spesis baru ini ialah Chelonoidis donfaustoi, mengambil nama renjer taman dan ahli konservasi, Fausto Llerena Sanchez.

"Bilangannya sedikit, kawasan geografi kecil, dan diversiti genetik yang berkurangan membuatkannya terdedah kepada ancaman. Sebagai spesi baru ditemui, ia kini mendapat perhatian bagi memastikan kelangsungan hidupnya," kata Caccione.

Nama rasmi spesis baru ini ialah Chelonoidis donfaustoi, mengambil sempena nama renjer taman itu dan ahli konservasi Fausto Llerena Sanchez.Sumber rujukan:  SINI  |  


No comments: