MY FOLLOWERS

Thursday, November 26, 2015

Artikel - Muka Hancur Dibina Semula

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News

 

Assalamualaikum.....

Seorang sukarelawan bomba di New York yang pernah kemalangan hingga sebahagian wajahnya terbakar pada 2011 lalu telah melalui proses transplan muka termasuk tengkorak dan lehernya. Pembedahan dijalankan di NYU Langone Medical Center. Patrick Hardison, yang berusia 41 tahun masih lagi melalui terapi fizikal di hospital tetapi merancang untuk pulang ke rumahnya di Senatobia, Mississippi.

Pembedahan tersebut membolehkannya mendapat semula penglihatannya dan kembali memandu. Lebih daripada 2000 transplan dijalankan di seluruh dunia sejak yang pertama di Perancis pada 2005.Dr. Eduardo Rodriguez, yang membedah Hardison dan menulis ulasan dalam bidang itu berkata pembedahan Harrison merupakan yang paling ekstensif dan berjaya setakat ini. Ia melibatkan bahagian tengkorak sehingga ke tulang selangka di depan dan belakang. Hanya sebahagian kecil rambutnya masih ada. Pembedahan juga melibatkan kedua belah telinganya.
"Ia merupakan pencapaian bersejarah. Rawatan jenis ini akan merevolusikan penjagaan pesakit dengan kecederaan kebakaran wajah yang teruk." kata Dr. Amir Dorafshar, pengarah bersama bagi program transplan muka di Sekolah Perubatan di Universiti Johns Hopkins, yang tidak terlibat dalam pembedahan itu. Pembedahan yang dilakukan pada 14 Ogos lalu berlangsung selama 26 jam. Ia tidak meninggalkan parut kerana kelim tisu transplan berada di belakang tengkoraknya.

Penderma berusia 26 tahun berasal dari New York ialah pelumba basikal, David P. Rodebaugh. Dia meninggal dunia akibat kecederaan kemalangan berbasikal di jalanan di Brooklyn. Hardison mengalami cedera kebakaran di Mississippi berusia 27 tahun dan berkhidmat selama 7 tahun sebagai anggota bomba sukarela.

Ketika kejadian, dia masuk ke dalam rumah yang terbakar itu untuk menyelamatkan seorang wanita. Bumbung runtuh menyebabkan dia terbakar pada kepala, leher dan torso. Oleh sebab dia tidak berkelip, jadi doktor menggunakan graf kulit untuk membentuk semula kelopak matanya dan menjahitnya kembali untuk melindungi matanya. Dia hanya dapat melihat sedikit sahaja menerusinya. "Saya hampir buta dan dapat melihat hanya sedikit." katanya yang terpaksa melalui 71 pembedahan untuk membetulkan kembali wajahnya.

Seorang rakan di gerejanya menulis kepada Rodriguez, yang menjalani pembedahan wajah pada 2012 di Pusat Perubatan Universiti Maryland. Doktor berkenaan kata dia boleh membantu, lalu pada Ogos 2014, Patrick diletakkan dalam senarai menunggu.

"Kita mencari penderma yang ideal, yang setara dengan ciri biologi Patrick bagi mengurangkan risiko badannya menolak tisu baru yang dimasukkan, termasuk warna kulit dan rambut." kata Rodriguez, yang kemudian berpindah ke NYU Langone.

Setahun kemudian, Rodebaugh dikenalpasti sebagai penderma berpotensi oleh LiveOnNY, sebuah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang mencari organ dan tisu transplan di kawasan bandaraya New York. Seorang warga Columbus, Ohio, dia telah mendaftar diri sebagai penderma organ. Ibunya telah memberi kebenaran untuk menggunakan wajahnya, mengisyaratkan Rodebaugh memang berkeinginan untuk berkhidmat sebagai anggota bomba, kata presiden LiveOnNY, Helen Irving. 

Pihak hospital membiayai pembedahan transplan ini melibatkan penyambungan 4 segmen tulang ke bahagian tengkorak Patrick sebagai penambat bagi mengelakkan mukanya daripada jatuh.

Tiga bulan kemudian, bahagian bawah mukanya seperti menggelembung tetapi menurut Rodriguez, itu akan semakin kurang dalam beberapa bulan. Dengan kelopak mata baru dan lebih banyak pembedahan, dia menjangkakan untuk mendapat kembali pandangan matanya yang normal buat pertama kali selepas lebih 10 tahun menderita. Dia perlu terus mengambil ubat bagi mengelakkan badannya menolak tisu baru.

Akhirnya, tiada siapa akan perasan sebarang perkara yang pelik pada muka Patrick yang baru, yang mempunyai ciri asal daripada mukanya dan penderma. Wajah barunya sudah menunjukkan perbezaan apabila dia berada di luar.

"Sebelum ini orang merenung saya sepanjang masa, kini saya hanya lelaki biasa," katanya.

Dia diberitahu tidak lagi dapat menyertai bomba kerana keperluan insurans, tetapi dia ada rancangan lain iaitu menjadi penceramah motivasi atau seumpamanya untuk para veteran yang cedera, bagi menyampaikan mesej bahawa masih ada harapan buat mereka.


Sumber rujukan:  SINI  | No comments: