MY FOLLOWERS

Thursday, November 26, 2015

Artikel - Kesian Dia, Teraniaya Dengan Sikap Kawan-kawan

Kredit kepada:  Siakap Keli
Gambar ihsan: Siakap Keli
 
 
Assalamualaikum.....
 
Tak guna punya kawan... !

Seperti juga SK, saya sendiri pun terasa sedih juga bila membaca tentang seorang hamba Allah ini yang dipaparkan di blog SK. Menceritakan tentang bagaimana seharusnya sambutan hari lahir sepatutnya diraikan dengan gembira, dengan menjemput kawan-kawan meraikannya di sebuah restoran makanan segera dan mereka berjanji untuk datang tetapi yang berlaku sebaliknya dengan tiada seorang pun yang datang untuk bersama meraikan. Menyedihkan apabila ditunggu sehingga sejam pun, dari mula dengan hidangan penuh hinggalah selesai makan, tiada seorang pun yang tunjuk muka. Hanya dia seorang sahaja yang ada di ruangan yang sudah ditempah itu. Lebih mengecewakan bila si hamba Allah ini menghubungi rakannya untuk mengetahui kenapa begitu. Ramai yang kata mereka sibuk.  


Sewaktu menunggu....
 

Selepas puas menunggu.... masih keseorangan


Kemudian, dia pun menghubungi rakan baiknya, jawapanya yang diterima membuatkan beliau bertambah kecewa, "kau ni bo*oh ke apa, kami semua bukan budak 9 tahun, kurang-kurang buatlah majlis kat Baskin Robbins dan bagi kek ais krim dekat kami," kata rakannya (mungkin dengan nada berseloroh).  

"Where I can afford afford ice cream cake with my meager salary. I felt damn loser, (Manalah saya mampu nak beli ais krim dengan gaji tak seberapa ni. Saya rasa teruk.)" kata beliau yang kecewa dengan rakan-rakannya.

Astaghfirullah... lebih-lebih pula yang diminta! Lagi teruk, kalau dari awal lagi sudah tidak mahu datang atau tidak dapat datang, terus terang sahajalah. Janganlah membuat janji palsu sehingga menyusahkan orang lain.  


Jangan aniaya kawan:  SINI  |  


No comments: