MY FOLLOWERS

Friday, November 20, 2015

Artikel - Pesawat Jepun Buatan Mitsubishi

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News


Assalamualaikum......
Jepun sudah membina pesawat penumpang sendiri.

Kini Jepun sudah melangkah setapak lagi dalam industri penerbangan apabila telah melakukan ujian penerbangan dengan sasaran untuk bersaing dengan Brazil dan Kanada dalam pasaran global bagi pesawat kecil.

Selepas hampir setengah abad sejak pesawat komersial terakhir dibina, Mitsubishi Regional Jet (MRJ), terbang dari Nagoya untuk penerbangan selama 90 minit.

Selepas tamat era Perang Dunia Ke-2 yang menghalangnya membina pesawat komersial, kini Jepun bakal bersaing dengan pengeluar pesawat iaitu Brazil's Embraer dan Canada's Bombardier.

Hiromichi Morimoto, presiden Mitsubishi Aircraft Corp sebuah subsidiari Mitsubishi Heavy Industries berkata, dia berasa lega dengan kejayaan yang diraih ini.

"Kita kini sudah dapat melihat fiuslaj MRJ terbang di langit pada waktu petang. Tiada yang lebih menggembirakan daripada ini." katanya.

"Prestasi operasi MRJ lebih baik daripada jangkaan," kata Yoshiyuki Yasumura yang diterbitkan oleh Mitsubishi Aircraft
Pesawat dengan 2 enjin ini menandakan era baru bagi sektor penerbangan Jepun dengan pesawat terakhir pernah dibina pada 1962 iaitu YS-11 turboprop yang pernah beroperasi selama sedekad.

MRJ berukuran 35 meter panjang, boleh memuatkan 80 orang penumpang. Mitsubishi Aircraft menyatakan yang MRJ jimat minyak dan boleh menawarkan lebih keselesaan kepada penumpang dengan kos operasi yang lebih rendah, mensasarkan peningkatan dalam sektor penerbangan.

China juga sedang membangunkan pesawat penumpang seumpamanya ARJ21. Ia telah diuji panda pada 2008 lalu dan penghantaran komersial awal dijangka pada akhir tahun.

Mitsubishi Heavy tidak akan mendedahkan berapa banyak komponen digunakan dalam pembinaan pesawatnya namun menggunakan enjin terbaru dibangunkan oleh Pratt & Whitney dari Amerika Syarikat.

Syarikat berkenaan menyatakan komponen dari Amerika itu membantu dari sudut kos operasi sebanyak 20%. 
Firma di Jepun tidak dibenarkan membangunkan pesawat selepas negara itu tewas dalam Perang Dunia Ke-2. Mitsubishi Heavy, sebuah kontraktor tentera membina pesawat "Zero" ketika Perang Dunia Ke-2.

Negara Jepun mula membangunkan industri penerbangan pada 1950an bermula dengan melakukan kerja-kerja pembaikan pesawat untuk tentera Amerika. Ia berkembang dengan memberikan lesen pembangunan pesawat tentera Amerika untuk kegunaan tentera Jepun. Firma Jepun juga membekalkan bahagian pesawat Boeing. Mitsubishi Heavy mempamerkan pesawat itu pada Oktober lalu dan telah menerima lebih 400 tempahan dan merancang untuk melakukan penghantaran pertama kepada All Nippon Airways pada 2017.
Sumber rujukan:  SINI  |      
  


No comments: