MY FOLLOWERS

Tuesday, May 12, 2015

Petua - Chicken Pox: Guna Daun Semambu

Kredit kepada: Laman Petua Lamaku
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.........

Anda boleh mandikan anak dengan daun semambu. Caranya ramas daun semambu dalam sebaldi air dan mandikan seperti biasa. Daun semambu juga boleh digunakan untuk melapik tilam anak yang terkena demam campak dan juga boleh ditumbuk halus dan disapu ke seluruh badan. Biasanya kaum India yang banyak tanam pokok semambu di rumah dan juga di kuil mereka. Daun semambu juga dikenali dengan nama daun Neem.
Sumber rujukan: SINI  |Petua 1

 Boleh mandikan anak dengan daun semambu. Caranya ramas daun ni dalam sebaldi air dan mandikan seperti biasa. Daun semambu juga boleh digunakan untuk melapik tilam anak yang terkena demam campak dan juga boleh di tumbuk halus dan disapu ke seluruh badan. Biasanya kaum India yang banyak tanam pokok semambu ni kat rumah dan juga di kuil mereka. Daun semambu juga dikenali dengan nama daun Neem.

Petua 2 

Selain daripada itu, anak yang kena demam campak juga boleh diberi minum air kelapa dan kemudian mandikan dengan air kelapa itu (boleh dicampur dengan air). Insya-Allah demam campak akan beransur hilang.

Petua 3

 Mula-mula berikan anak anda yang mengidap demam campak atau chicken pox dengan segelas air kelapa hijau (mawar) yang dibubuh secamca besar madu dan dibacakan selawat tiga kali. Apabila bintik-bintik merah campak habis keluar, sapukan pupur yang dibuat daripada beras direndak semalaman, ditumbuk atau dikisah halus bersama-sama daun cermai dan kunyit basah. Sapukan rata-rata di seluruh badan anak anda dan biarkan kering. Sapukan sekurng-kurangnya tiga kali. Insya Allah kesan campai berbintik hitam) akan hilang dan demam akan sembuh sepenuhnya).

Petua 4

Ambil beberapa helai daun pokok semambu yang segar dan tumbuk dengan sedikit beras sehingga lumat. Ambil daun yang telah lumat itu dan sapukan ke seluruh badan sehingga rasa miang berkurangan. (Ulang jika tidak cukup. Boleh dicampurkan sedikit air jika terlalu kering). Selamat mencuba!

**Elakkan mereka yang kena chicken pox dari terkena hujan sebab takut parutnya jadi berlekuk dan hitam. - See more at: http://azfar9897.blogspot.com/2014/04/petua-dan-tips-anak-kena-chicken-pox.html#sthash.qchr0NcS.dpuf

No comments: