MY FOLLOWERS

Tuesday, May 12, 2015

Kesihatan - Rupa Daun Pokok Bismillah dan Khasiatnya

Kredit kepada: Wikipedia, Blog Dr Hasanah
Gambar ihsan: OwnedAssalamualaikum.....


Daun ini saya ambil dari pokok di rumah keluarga, yang dipanggil pokok South Afrika atau juga dipanggil pokok Bismillah.


Sebagai pengenalan, pokok Bismillah atau nama saintifiknya Vernonia Amygdalina ialah sejenis pokok renek daripada kumpulan Asteraceae (dirujuk juga sebagai aster, daisy atau bunga matahari) yang banyak tumbuh di kawasan tropikal Afrika.Daunnya berasa pahit dan kebiasaannya dimakan sebagai sayur atau dalam bentuk ekstrak cecair sebagai tonik bagi merawat pelbagai jenis penyakit. Doktor naturopati dan pakar-pakar herba turut mengesyorkan pengambilan ekstrak daun ini bagi merawat rasa mual/loya, kencing manis serta masalah-masalah berkaitan saluran gastrousus. Ia juga mempunyai antioksidan yang baik untuk badan.

Pun begitu, penulis juga diberitahu, ia mampu membantu mengurangkan kolesterol dalam darah selain berupaya merawat darah tinggi. Begitulah juga yang diperkatakan orang di ruangan forum.

Ada juga yang mengatakan ia mampu mengurangkan sakit belakang dan mengawal selera makan. Rasanya pahit seperti juga daun hempedu bumi.

Caranya, ambil 5 atau 6 helai daunnya (atau beberapa helai) dan rendamkannya dalam sebekas/secawan air panas mendidih. Tutup sebentar. Selepas beberapa ketika, minum airnya.


Sumber rujukan: SINI  |  SINI  |  SINI  |  SINI  |   
No comments: