MY FOLLOWERS

Friday, May 22, 2015

Artikel - Satu Betul, Satu Tak Betul

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....


Awalnya terjumpa pautan ini bila ada kawan di Facebook yang letakkannya berkenaan isu menarik. Sekali bila tengok sahaja nama akhbar Harian Metro, ingatkan yang biasa kita tengok itulah yang kita akan dapat. Rupanya ada udang di sebalik mi pula. Laman Berita Harian pun sama. Versi tipu pula alamatnya beritahariann.org. Jadi semua pembaca kena hati-hati dengan pautan yang mahu diklik itu.   

Bila buka sahaja pautan, memanglah artikel paparannya agak menarik, tetapi bahagian yang tidak menariknya bila terus hingga bahagian bawah halaman itu yang diletakkan gambar kecil sebagai pautan ke laman web lucah dengan pelbagai nama pautan lain. Nama kasino ada, laman yang sudah tiada pun ada juga.

Bila dibuat carian, memang ada pun kedua-dua laman ini yang betul (hmetro.com.my) dan yang tipooo. Iklan bahagian tepi dan tajuk lain di bawahnya, memang tak usah cakaplah! Sendiri mau pikir jugaaaa!

Ohhh... sesungguhnya ia adalah satu penipuan yang sungguh nyata. Silalah ambil perhatian mengenai hal ini jangan tertipu...

No comments: