MY FOLLOWERS

Wednesday, May 13, 2015

Hidupan Liar - Bahaya Lipan (Sila Ambil Perhatian!!)

Kredit kepada: Laman Cahaya Cinta, Petua Sejagat, Petua Orang Tua, Wikipedia
Gambar ihsan: OwnerAssalamualaikum......Sehingga artikel ini dikemaskini, sudah ada beberapa kali rumah saya dimasuki haiwan berbisa ini. Baru-baru ini ada satu pengalaman. Tertidur sambil duduk di kerusi di ruang tamu. Tiba-tiba ada terasa sengat yang agak menyakitkan pada tengkuk berhampiran tulang selangka. Saya terus ramas sekasar mungkin, terus bangun dan tanggalkan baju. Kemudian saya terus kebas-kebaskan baju dan bila tengok cermin ada kesan calar merah yang agak panjang dan terasa pedih pada bahagian tengkuk! Bila diteliti, saya ada temui mungkin anaknya yang baru sebesar semut. Sakitnya, makk uiihh... tak ingat!

Sebelum ini ada juga temui anaknya yang bersaiz seperti semut ini dekat meja komputer. Kalau sebesar itu bolehlah lagi kalau mahu hempuk terus sampai penyet. Kalau yang sebesar macam dalam foto ini atau seumpamanya? Mungkin kena guna buku yang lebih keras atau hentak dengan benda-benda keras untuk penyelesaian segera.

Subhanallah.. bahaya betul. Lebih-lebih lagi bila memikirkan kesannya jika ia menyengat anak kecil yang ketika itu masih berusia 2 tahun! Sebelum ini perkara sebegini tidak pernah terjadi. Mungkin kerana cuaca hujan kerana suasana sejuk dan agak dingin yang sesuai sebagai sebahagian daripada ekosistem haiwan ini. Mungkin juga kerana kawasan berhampiran rumah saya ini agak bersemak dan ada kawasan yang agak lembap dan berbatu. Lebih memburukkan lagi, ada sebatang pokok tumbang yang belum dialihkan di belakang rumah akibat hujan baru-baru ini. Bahaya sehingga mampu mengundang nyamuk dan ular...

Oleh kerana perkara ini sudah terjadi sehingga menyebabkan saya takut, susah hati dan tidak dapat tidur, jadi saya meluangkan masa ini mencari beberapa maklumat yang penting mengenai haiwan ini dan juga mengenai keadaan di rumah kami, bagaimana untuk mengelakkan daripada perkara ini berulang lagi. Bukan setakat memikirkan keselamatan kepada anak kecil tetapi juga kepada isi rumah yang lain.


Lipan yang saya temui itu rupanya jenis lipan bara. Kali pertama masuk ke rumah kami, saiznya lebih kurang 5 inci panjang dan 1/2 inci lebar. Sewaktu dapat menangkapnya dalam bekas lutsinar, kami dapat melihat pergerakannya laju dan agresif. Fitrah haiwan sebegini jika terasa diancam. Kali kedua pula saiznya agak pendek sedikit. Maaf, terpaksa membunuhnya kali ini kerana anak kecil dan isteri sudah tidur. Bimbang akan keselamatannya....


Apa yang saya cari?

Saya membaca sedikit maklumat mengenainya DI SINI 

Diterangkan bahawa di seluruh dunia, dianggarkan terdapat 8000 spesis lipan dan 3000 daripadanya telah ditemui. Umumnya, haiwan ini boleh ditemui di habitat dari hutan tropika sehinggalah sejauh padang pasir. Biasanya ia tinggal di habitat mikro yang lembap seperti kawasan tanah, timbunan daun, di bawah batuan atau dalam bahagian batang pokok.

Seperti juga kelawar, kebanyakan lipan adalah nokturnal. Kajian makmal mendapati bahawa lipan mampu memakan apa sahaja asalkan mangsanya berbadan lembut dan saiznya mampu untuk dimakan. Semua jenis lipan berpotensi sebagai intraguild predators atau pemangsa yang mampu membunuh dan memakan pesaingnya.

Pun begitu, haiwan ini bukanlah kebal kerana ia masih menjadi mangsa haiwan vertebrata dan invertebrata yang lain, yang terlibat dalam rantai makanan seperti cerpelai, tikus, salamander, ular dan kumbang.Bahaya lipan kepada manusia

Lipan ialah haiwan dengan gigitan berbisa. Sengatnya sangat menyakitkan dan apabila terkena akan menyebabkan bengkak, kesejukan, demam, lemah tubuh namun kebiasaannya tidak membawa maut. Sengatnya sangat berbahaya kepada anak kecil dan juga mereka-mereka yang alah kepada sengatan lebah.

Sekiranya disengat lipan yang bersaiz lebih besar, akan menyebabkan anaphylactic shock  bagi sesetengah orang. Sengat lipan yang bersaiz kecil mungkin tidak menembusi kulit.

Simptom

Antara simptom yang muncul setelah disengat:
 • Kesakitan yang amat sangat, setara dengan saiz lipan yang menyengat.
 • Bengkak dan kemerahan (redness) 
 • Sakit dan bengkak di kawasan yang disengat
 • Sakit kepala 
 • Berdebar-debar
 • Rasa loya, mual, muntah-muntah
 • Keresahan
 • Kegatalan dan rasa panas (burning sensation)Rawatan jika disengat

Selain apa yang diterangkan DI SINI , berikut antara yang dicadangkan di beberapa sumber:

Kaedah 1 (SUMBER)

Menggunakan biji asam jawa. Kaedah ini juga sesuai untuk merawat gigitan lebah.

Bahan-bahan:

    Biji asam jawa.

Cara-caranya:
 1. Pastikan bijinya di bersihkan jika ada sedikit sisa asam jawa yang terlekat tidak mengapa.
 2. Tumbuk biji asam jawa tersebut sehingga halus, kemudian pupukkan ia pada bahagian yang terkena sengat.

..Insyallah dalam beberapa saat, rasa sakit itu akan mula surut.Kaedah 2 (KLIK SINI)

Cara-caranya:
 1. Mula-mula, anda ambil segelas air putih dan campurkannya dengan sebuku garam jantan (garam kasar).
 2. Kemudian, bacakan Surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali.
 3. Akhir sekali, berilah mangsa yang terkena gigitan binatang berbisa tu minum air garam tadi.

Jika diizinkan-Nya, bisa tersebut akan hilang dan sembuh.
Kaedah 3 (KLIK SINI)

Ambil beberapa biji lada putih. Kemudian tumbuk halus dan campurkan sedikit minyak masak. Gaulkan sebati dan sapukan pada bekas gigitan lipan. InsyaAllah bisa gigitan lipan semakin berkurang.


P/s:

Mulai dari entri ini, saya akan buka label baru - Petua. Nantikan petua-petua lain lagi selepas ini.

1 comment:

Muhammad Fathullah said...

Terima kasih atas ingo yang diberi..sangat memerlukan..baru 30 minit yang lalu sedar disengat lipan dewasa berwarna merah berbelang kuning..