MY FOLLOWERS

Wednesday, December 5, 2012

Kesihatan - Bayi Kembar Mungkin Bergaduh Sejak Dalam Kandungan

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan:  Google Images


Assalamualaikum....Mereka yang dilahirkan dengan adanya adik beradik amat biasa dengan pergaduhan sesama sendiri. Salah satunya akan 'berjuang' untuk mendapatkan perhatian ibu bapa atau untuk mendapatkan barang permainan kesukaan mereka. Bagi anak kembar, pergaduhan mungkin lebih hangat. Sebagaimana didedahkan dalam satu video, menyatakan kemungkinan pergaduhan itu sudah pun bermula sejak dari dalam kandungan lagi.

Video berkenaan dari CBS News diambil sewaktu "cinematic-MRI" untuk satu kajian di London's Center for Fetal Care. Video ini menunjukkan sepasang kembar dalam kandungan 'berjuang' untuk mendapatkan ruang dalam rahim ibu mereka, dengan salah seorang bertindak seperti menyinggung dan menendang kembarnya. 
 
Mesin 'cinematic-MRI' masih dalam kajian bagi menentukan sama ada ia boleh digunakan kelak untuk mendiagnos sindrom pemindahan antara kembar yang berpotensi membawa maut apabila darah berpindah dari satu fetus ke satu lagi. Perpindahan darah secara tiba-tiba akan menyebabkan pendarahan atau strok kepada salah seorang atau kedua-dua kembar berkenaan. Video yang terbaru itu sebagai peringatan yang menunjukkan apa yang berlaku ke atas manusia sejak dari dalam kandungan.


KLIK SINI untuk lebih lanjut. Video disertakan.No comments: