MY FOLLOWERS

Monday, September 26, 2011

Kesihatan - Khasiat Za'faran

Kredit kepada: Eyna Ibrahim
Gambar ihsan: Facebook ZafaranAssalamualaikum.....

Za’faran atau Saffron ialah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 - 30 cm. Bunga Za’faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna ungu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram za’faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah. Sebab itulah Za’faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia.

Filamen za’faran, sebenarnya adalah stigma kering dari bunga saffron. Setiap bunga tersebut hanya mempunyai 3 filamen stigma sahaja. Za’faran atau saffron  merupakan rempahan yang paling berharga dan termahal di dalam dunia. Harga za’faran boleh mencecah dari RM1,700.00 hingga RM23,000.00 sekilo!


زعفران  - ZA’FARAN (STIGMA BUNGA)

Stigma bunga za’faran merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali juga sebagai “King Of Spices”. Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa za’faran sangat baik untuk kecerdasan minda.

Dalam kitab       “ طب اللأمأم علي ”, m.s. 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:
من أخذ من الز عفر ان الخالص جزءا ومن السعد جزءا ويضاف اليهما عسل
يشرب منه مثقلين في كل يوم فانه يتخوف عليه من شدة الحفظ أن يكون ساحر

Maksudnya : “Sesiapa yang mengambil sebahagian za’faran tulen dan su’dun satu bahagian dicampurkan dengan asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir”.


Khasiat Za’faran atau Saffron

Dalam kitab-kitab perubatan Islam, terlalu banyak  memperkatakan tentang khasiat za’faran begitu juga dari perubatan moden Barat. Ia kaya dengan vitamin B1 dan B2 (Riboflavin dan Tiamin).
Khasiat utama za’faran ialah merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia dan menguatkan ingatan.


Di antara khasiat lain Za'faran / Saffron ialah:
(Berdasarkan kitab perubatan Islam dan Perubatan Moden....Insyaallah......)
 1. Membantu menyempurnakan proses penghadaman
 2. Menguatkan ingatan
 3. Merawat anemia
 4. Mengawal tekanan darah dan kolestrol
 5. Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
 6. Melancarkan pengaliran darah
 7. Merawat penyakit saraf
 8. Mengurangkan keletihan
 9. Mengurangkan sembelit, bisa-bisa sendi
 10. Pertumbuhan akal dan fizikal bayi , kanak-kanak serta remaja
 11. Penenang diri
 12. Perangsang tenaga batin dan banyak lagi (dibuat kajian oleh saintis barat)
 13. Pengambilan secara tetap minuman ini pada setiap hari akan membolehkan tubuh untuk membina daya ketahanan menghadapi pelbagai penyakit seperti asma dan demam biasa.

CARA MAKAN / MENGGUNAKANNYA....

6 stigma (filamen) za'faran untuk 500 ml air. Boleh dicampurkan dengan apa juga jenis minuman. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan malam). Sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur dan selamat diambil oleh ibu-ibu mengandung.


Untuk mendapatkan 1kg saffron kering, sebanyak 150,000 kuntum bunga saffron diperlukan. Maka tidak hairanlah tumbuhan yang digelar sebagai “Longgok Emas Gurun Pasir” ini dianggap sebagai rempah yang paling mahal di dunia.


Filamen saffron yang telah dikumpulkan.

Sumber:

1 comment:

Nelly said...

Saya ade menjual stigma saffron dr iran grade 1 dengan harga yang murah. Sila email saya jika berminat. nellyaikha@ymail.com