MY FOLLOWERS

Friday, September 23, 2011

Artikel - Poster Peringatan Buat Kaum Hawa Berkaitan Hijab

Kredit kepada: SyokOrg
Gambar ihsan: SyokOrg


Assalamualaikum...

Di zaman sekarang ini sudah muncul pelbagai fesyen bertudung dan berhijab yang menjadi ikutan di kalangan wanita. Tidak kira usia, semua yang inginkan perubahan dan mengikut peredaran masa turut mengikutinya. Dari satu sudut, ada kebaikannya iaitu mampu menarik remaja-remaja muslimah untuk menutup aurat dan lebih berimej muslimah.

Namun, fikirkan sebaiknya. Ia adalah satu usaha yang positif tetapi adakah kebanyakan fesyen dan trend yang diketengahkan itu menepati syariat dan konsep menutup aurat yang betul? Seperkara lagi, menutup aurat itu haruslah dengan niat kerana Allah dan bukannya kerana mengikut budaya fesyen semasa. 

Pernah juga topik ini disentuh dalam blog-blog lain yang turut menghuraikan perbezaan antara cara pemakaian tudung/hijab yang diajar dalam Islam dengan cara penganut agama lain. Ini kerana supaya kita tidak terikut dengan cara dari agama lain. Poster-poster ini memberikan gambarannya. Di samping gambar, ada juga yang disertakan dengan hadis.Betulkan mana-mana yang silap pada diri anda. Semuanya untuk kebaikan anda juga, dunia dan akhirat :-)

1 comment:

KaK LimAh Si SupiR said...

insya allah..dlm proses perubahan ^_^
doakan kaklimah ye :)