MY FOLLOWERS

Saturday, September 17, 2011

Kesihatan - Bahaya Gula (Bhgn 1)

Credits to: KOL
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum...

Kita setiap hari mengambil gula sama ada dalam makanan atau minuman. Tidak kiralah dalam berapa pun kuantitinya, kita tetap akan mengambilnya seolah-olah kita tidak dapat hidup tanpanya. Bila disebut gula, akan terlintas di fikiran serbuk putih yang dicedok dan dimasukkan ke dalam minuman atau makanan. Itu secara langsung, namun dalam makanan lain yang diambil sebenarnya turut terdapat kandungan gula di dalamnya tetapi dalam bentuk yang berlainan yang sudah bercampur dengan ramuan dalam menu tersebut. Dengan kata lainnya, dalam sehari kita mungkin telah mengambil gula pada satu kuantiti yang lebih daripada yang diperlukan oleh badan tanpa kita sedari. 


Apakah sebenarnya gula?

Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga adalah penyebab utama kegemukan!


Adakah badan kita perlukan gula?

Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.


Apakah kesannya jika gula diambil secara berlebihan?

1.      Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2.      Mengganggu imbangan galian dalam tubuh
3.      Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4.      Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
5.      Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
6.      Meningkatkan paras trigliserid
7.      Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8.      Merosakkan buah pinggang
9.      Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10.    Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11.    Mengurangkan kromium dalam badan
12.    Mengurangkan kuprum dalam badan
13.    Mengganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14.    Menyebabkan kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15.    Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
16.    Menjadi faktor kepada kanser pundi hempedu
17.    Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
18.    Melemahkan penglihatan
19.    Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20.    Penyebab hipoglisemia
21.    Penyebab perut berasid
22.    Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
23.    Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24.    Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
25.    Membawa kepada ketagihan alkohol
26.    Merosakkan gigi
27.    Penyumbang utama kegemukkan
28.    Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
29.    Penyebab bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastrik
30.    Penyebab artritis
31.    Penyebab lelah
32.    Pembentukan batu dalam ginjal
33.    Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
34.    Penyebab pembentukan batu karang hempedu
35.    Penyebab sakit jantung iskemik
36.    Penyebab sakit apendiks
37.    Merangsang tanda-tanda multiple sclerosis
38.    Penyebab pendarahan
39.    Penyebab Vena Varikos
40.    Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada pengamal pil cegah hamil
41.    Penyebab sakit gusi
42.    Penyumbang kepada Osteoporosis
43.    Penyebab air liur menjadi berasid
44.    Penyebab kemerosotan sensitiviti insulin
45.    Penyebab kemerosotan toleransi glukosa
46.    Mengurangkan hormon tumbesaran
47.    Meningkatkan kolesterol dalam badan
48.    Meningkatkan tekanan darah sistolik
49.    Menyebabkan struktur protein bertukar hingga mengganggu serapan protein oleh tubuh
50.    Penyebab alergi terhadap makanan
51.    Penyumbang kepada sakit kencing manis
52.    Penyebab keracunan darah semasa hamil
53.    Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
54.    Penyebab penyakit kardiovaskular
55.    Melemahkan struktur DNA
56.    Penyebab Katarak
57.    Penyebab Emfisema
58.    Penyebab arteriosclerosis
59.    Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
60.    Merendahkan kemampuan enzim
61.    Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
62.    Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan saiz hati
63.    Meningkatkan lemak dalam Hati
64.    Membesarkan saiz buah pinggang
65.    Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
66.    Meningkatkan retensi cecair dalam badan
67.    Penyebab sembelit
68.    Penyebab rabun jauh
69.    Penyebab lapisan rerambut
70.    Penyebab hipertensi
71.    Penyebab sakit kepala
72.    Mengganggu kemampuan berfikir
73.    Penyebab kemurungan
74.    Meningkatkan tindak balas insulin
75.    Penyebab penapaian bakteria dalam usus
76.    Penyebab ketidak seimbangan hormon
77.    Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
78.    Meningkatkan risiko sakit Alzheimer


Bersambung...

1 comment:

asliner said...

kalau dekat rumah, masih mengamalkan pengambilan gula..
tapi kami guna gula perang..
'rasa selamat sikit'..huhu