Gambar ihsan: FB Nor Shafidah Mohamad , Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Assalamualaikum......
Ingin tahu cara masak lemang yang kreatif?
Resepi lemang Alu yang ramai orang tertanya-tanya.. Resipinya sama sahaja seperti lemang buluh, begitu juga rasanya..
Bahan-bahan:
- Beras pulut - 3 kg
- Santan - 2 kg
- Garam secukup rasa
- Tin minuman
- Daun pisang
- Air secukupnya
Caranya:
- Basuh beras pulut dan rendam dengan santan dan air. Tambah garam secukup rasa.
- Biarkan pulut terendam selama 1/2 jam
- Bersihkan daun pisang dan masukkannya dalam tin minuman yang telah dibersihkan.
- Seterusnya masukkan pulut ke dalam tin hingga ke paras yang dikehendaki, sambil masukkan santan sekali sama paras dengan pulut tadi. Jangan terlebih, nanti jadi lembik.
- Kemudian, bakar dalam ketuhar selama 1 1/2 jam dengan suhu 180 Celcius (api atas dan bawah)
1 kg pulut = 9 tin
Potong tin untuk keluarkan lemang.
No comments:
Post a Comment