MY FOLLOWERS

Saturday, December 27, 2014

Artikel - Tempat Pelancongan Paling Menakutkan

Kredit kepada: Yahoo Travel
Gambar ihsan: Yahoo Travel

 

Assalamualaikum.....

Tempat-tempat bersejarah akan ada banyak cerita di sebaliknya. Bukanlah semestinya yang misteri tetapi juga ada sesetengahnya penuh dengan unsur seram dan mistik. Biasa dengar cerita di tempat sendiri, kali ini mahu bawakan anda beberapa kisah ringkas di beberapa tempat di luar negara pula. Kisah-kisah yang mungkin berkaitan dengan pembunuhan adalah antaranya......  

 

Namibia: Kolmanskop
Bandar berhantu di Padang Pasir Namib bukan setakat dihuni hantu tetapi juga pasir. Diasaskan pada 1908 ketika berlian masih digali di kawasan berkenaan. Selepas Perang Dunia I, industri perlombongannya merudum dan penghuni kawasan berkenaan meninggalkan bandar berkenaan sekitar 1950an. 
Caribbean: Eden Brown Estate
Bekas ladang gula di Pulau Nevis terdapat puing-puing yang mempunyai dongeng cinta, pengkhianatan dan pembunuhan. Sebuah rumah agam dibina untuk gadis, Julia Huggins, yang telah bertunang. Mungkin kerana curang, pada tahun 1822 tunangnya dan pembantunya berlawan sesama sendiri dan masing-masing terbunuh. Julia menyendiri dan sehingga kini kehadirannya dapat dirasai.  
India: Bhangarh Fort
Tempat ini terletak di bandar di Rajasthan, dibina untuk raja pada tahun 1613. Di sini pelawat adalah dilarang masuk selepas matahari terbenam. Kenapa? Cerita penduduk tempatan yang telah meluangkan masa semalaman dan tidak pulang keesokannya menjelaskan 'peraturan' ini. Satu legenda menyebut seorang ahli sihir bernama Singhiya jatuh cinta pada si puteri dan menyihirnya untuk mengahwininya. Malangnya rancangannya diketahui oleh si puteri dan posyen cinta yang diberi itu dibuang ke tanah. Disebabkan itu ahli sihir itu menyumpah bandar Bhangarh supaya tiada siapa boleh hidup di situ.
Jepun: Aokigahara Forest
Nama bagi sebuah tempat di barat laut Gunung Fuji bermaksud “lautan pokok.” Malangnya, ia sering disalahtafsir sebagai "hutan bunuh diri" kerana sering menjadi tempat bagi orang yang datang untuk bunuh diri. Legendanya disebut dalam novel tulisan Seicho Matsumoto pada 1960an bertajuk “Tower of Waves” berkemungkinan mencetuskan apa yang berlaku di sini. Ia menceritakan mengenai sepasang kekasih yang bunuh diri di bawah pokok Aokigahara.  


Ireland: Leap Castle
Istana di County Offaly, dibina pada 1250, mempunyai sejarah yang panjang dan berbelit-belit. Keturunan keluarga saling bertelagah mengenai pemilikan dan turut melibatkan pembunuhan ngeri dalam sebuah gereja kecil. Dikatakan tempat ini didatangi banyak hantu dan paling menakutkan apabila ada jelmaan dengan bau busuk bercampur dengan bau sulfur.  
Mexico: Isla de las Muñecas
“Pulau anak patung,” ialah gelaran sebuah pulau kecil di sini terletak di terusan Xochimilco. Selepas insiden seorang budak perempuan lemas di sini, seorang lelaki bernama Don Julián Santana Barrera datang dan tinggal di sini dan mahu mengekalkan memorinya dengan menggantungkan anak patung pada pokok. Masa berlalu, dia menggantungkan lebih banyak lagi anak patung kononnya untuk menenangkan rohnya. Ironinya, kematiannya juga disebabkan lemas.  
Australia: Boggo Road Gaol
Penjara yang padat yang terletak di Brisbane ini ditutup secara rasmi pada 1992 disebabkan oleh siri rusuhan dan protes oleh banduan ekoran keadaan hidup di situ. Telah beroperasi selama 119 tahun, penjara ini telah dihuni oleh beberapa penjenayah yang terkenal termasuk pengebom bergelar Whiskey Au Go Go dan seorang yang digelar “Slim” Halliday, yang telah melepaskan diri sebanyak 2 kali. Penjara ini dibuka semula pada Disember 2012 sebagai tarikan pelawat.
Scotland: Overtoun Bridge
Berdekatan perkampungan Milton, jambatan dengan lengkung era Victoria menjadi tempat lawatan terakhir bagi 50 ekor anjing. Sejak 1950an atau 1960an, ada antara haiwan ini yang melompat dari struktur batu dan ada yang terselamat dan ada seperti mahu melompat lagi. Akhirnya didapati bahawa terdapat haiwan berbulu yang tinggal di bawah jambatan ini yang mungkin menyebabkan anjing seperti dapat menghidu baunya.   
Czech Republic: Sedlec Ossuary 
Di Kutná Hora, sebuah gereja kecil di bawah tanah perkuburan Cemetery of All Saints menjadi tempat simpanan tulang bagi kubur yang telah dimusnahkan sekitar tahun 1500. Tinggalan bagi 40,000 orang ditukar menjadi perabot atau kerja-kerja seni. Salah satunya ialah sebuah lampu Chandelier yang diperbuat daripada tulang seorang manusia! 
 United States: Lizzie Borden Bed & Breakfast Museum
Di Sungai Fall, Massachusetts, pelawat boleh menginap di sebuah penginapan yang menjadi tempat bagi dua jenayah yang tidak selesai. Rumah yang dijadikan muzium ini ialah tempat Lizzie Borden membunuh bapa dan ibu tirinya dengan kapak kecil pada 1892 namun dia yang disabitkan kesalahan kemudian dibebaskan.
KLIK SINI untuk lebih ketakutannn... hu hu hu hahahahaaa...


No comments: