MY FOLLOWERS

Friday, November 7, 2014

Hiburan - Gotham 2014

Kredit kepada: Wikipedia, Watchseries
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....


Gotham merupakan siri keluaran Amerika Syarikat dikembangkan oleh Bruno Heller, berdasarkan watak-watak yang terdapat dalam francais Batman ciptaan Bob Kane, dan keluaran DC Comics yang bertumpu kepada persekitaran watak Detektif James Gordon yang baru bertugas di GCPD dan hidup Bruce Wayne, anak kepada pasangan jutawan Thomas dan Martha Wayne yang dibunuh dalam satu rompakan jalanan sesudah mereka pulang dari menonton wayang. Siri ini mendapat permintaan daripada saluran Fox dan telah mula bersiaran pada 22 September 2014. Musim pertama siri ini dengan 16 episod, memaparkan suasana Gotham yang terawal dengan turut melibatkan peringkat awal bagi watak Bruce Wayne, Selina Kyle, Poison Ivy serta watak jahat yang lain seperti Penguin, Riddler, Joker, Scarecrow, Hugo Strange, Harvey Dent dan Mr. Freeze. 

Pegawai polis yang baru direkrut di Sarah Essen's Gotham City Police Department, Detektif James Gordon dengan rakan sepasukannya Harvey Bullock diarahkan untuk menyiasat kes pembunuhan berprofail tinggi, pembunuhan Thomas dan Martha Wayne. Sewaktu siasatan di tempat kejadian jenayah, dia menemui Bruce, anak pasangan terbabit yang kini dalam jagaan butlernya Alfred Pennyworth, yang mendorong Gordon untuk menangkap pembunuh berkenaan. Dalam usahanya, Gordon perlu berdepan dengan ketua geng, Fish Mooney, selain bertemu dengan Edward Nygma, Oswald Cobblepot dan Selina Kyle. Hubungannya bersama Bruce membawa kepada pembentukan wataknya di masa akan datang sebagai Batman.


Dibintangi Ben McKenzie, Donal Logue, Jada Pinkett Smith, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, David Mazouz, dan Camren Bicondova


  
Sumber kegelapan: SINI  |  SINI   | 

No comments: