MY FOLLOWERS

Tuesday, December 24, 2013

Artikel - Makanan Pelik (@___@)... Errrkkk..

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....


Uuuuweekk!! Muntah hijau!!Memang ada segolongan manusia atas dunia ini berselera dengan makan yang pelik-pelik. Mungkin juga sebab jauh daripada didikan agama, jadi mereka 'bantai' apa sahaja asalkan boleh makan, walaupun adakalanya kedengaran jijik sehingga orang lain boleh muntah hijau dibuatnya. Mereka makan seolah-olah tiada apa yang beri mudarat padanya. Mahu percaya sesuatu itu boleh beri kebaikan pada kesihatan atau apa sahaja, itu pun mereka boleh pilih ikut suka hati.

Chef Xiao Shan mengatakan salah satu ramuan paling sedap dalam menu masakan plat panas China ialah 'alat' kuda, yang dikatakan ramai sebagai ubat bagi meningkatkan libido. 'Alat' daripada haiwan seperti keldai, kambing, anjing, dan rusa bernilai $200 untuk satu jamuan dihidangkan hanya tunggu untuk dipotong sebelum dimakan pelanggannya. Menurut Chef Xiao, bahagian itu mempunyai tekstur dan rasa yang bagus. Dia berpengalaman menyediakan hidangan-hidangan pelik ini sejak berumur 13 tahun, dengan kemahiran yang diwarisi daripada keluarganya sejak turun temurun. Mendapat sumber daripada sebahagian kawasan terpencil di Asia, organ berkenaan dipotong dan disusun bersama sayuran lain sebelum dipamerkan dalam bekas kaca seperti di kedai makan bertaraf tinggi. 
 
Menurut Li Yanzhi, pengurus di cawangan Chaoyang, majoriti pelanggannya adalah di kalangan lelaki yang kebanyakannya ingin meningkatkan potensi dan tenaga batin di restoran yang turut menyajikan organ dari haiwan lain seperti biri-biri, yak, anjing laut dan ular. 
 
Tiada bukti saintifik bagi dakwaan berkenaan memakan bahagian tertentu atau 'alat' haiwan memberikan khasiat atau kebaikan kepada kesihatan, namun di Asia kepercayaan yang hampir sama datang dalam versi yang berbeza. Di Pakistan, ada satu hidangan mengandungi potongan kambing dengan otak biri-biri, hati, ginjal, dan 'alat'. Menurut seorang pekerja restoran yang menghidangkannya, lelaki di sana makannya bagi mendapatkan tenaga batin. Hidangan biasa dihidangkan bersama bawang, tomato dan lain-lain. Di Jakarta, sebuah gerai menghidangkan darah ular dengan harga 70,000 rupiah ($6) setiap seekor yang dipilih pelanggan.
KLIK SINI untuk lebih lanjut... dan fotonya sekali.. Uweekk!!
No comments: