MY FOLLOWERS

Friday, December 13, 2013

Artikel - Muat Turun Video Dari FB

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....

Sudah lama tidak paparkan entri tutorial sebab kebelakangan ini berdepan dengan demam belajar seni beladiri dengan senjata.. uhukk..uhukk.. Kemudian dalam entri yang selainnya ditulis tentang apa yang belajar dalam kelas. Mungkin itu bukan sekadar luahan (hehehe..) tetapi juga boleh jadi tutorial mempertahankan diri. Mungkin sedikit (jangan pening dengan ulasan, itu cuma tulisan. Bila buat, cuma beberapa saat sahaja  :-P) tetapi diharapkan masih boleh beri sedikit manfaat buat semua.

Ada masalah untuk dapatkan video untuk ditonton daripada sumber Facebook? Manalah tahu kalau suatu hari nanti video yang dipos di laman berkenaan sudah dibuang atau akaun yang berkenaan tidak lagi aktif tetapi masih mahukan video berkenaan tanpa perlu bergantung pada Facebook lagi. 

Sebenarnya penulis sendiri pun awalnya pening juga fikir bagaimana cara untuk dapatkannya, tetapi pakcik Google kata usah bimbang sebab dia ada jawapannya. Ente hanya perlu tanya di kotak enjin carian disediakannya. Ini jawapan pakcik...uhuk..uhuk...

Pengunjung boleh ke laman WikiHow ini (KLIK SINI) atau ke FBDown jika video berkenaan adalah private (KLIK SINI) sebagai kemudahan untuk dapatkan video berkenaan. Jangan lupa, anda kena lihat juga kalau aturan/setting video berkenaan sama ada public atau pun private. Laman WikiHow ini hanya mengehadkan muat turun kalau video itu bukan private. Jadi anda perlu ke laman FBDown. Panduan untuk menggunakannya juga disediakan (KLIK SINI) tetapi kena rajin sedikit untuk baca.

Untuk mudahkan pembaca, di sini saya berikan contoh untuk video yang private.


Mula-mula pergi ke laman video berkenaan dan klik kanan. Klik pada View Page Source dan akan keluar kotak dengan kod HTML di bawah.Salin semua kod ini (tekan Ctrl+A kemudian Ctrl+C) dan lekat (Ctrl+V) pada kotak disediakan di FBDown seperti di bawah. Sesudah lekat, klik pada butang Download di sebelah kotak tersebut.Kemudian klik pada butang Download Video in High Quality dan akan keluar kotak kelabu seperti di bawah. Pilih Save File dan klik OK.


Selesai!

No comments: