MY FOLLOWERS

Sunday, December 22, 2013

Kesihatan - 12 Makanan Sihat

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images
 
 
Assalamualaikum....
 


Beri hitam
Semangkuk beri ini penuh dengan nutrisi sesuai bagi mereka yang sukakan manisan. Beri penuh dengan fiber, vitamin dan antioksidan. Beri biru dan hitam kaya dengan antioksidan.

 
Susu almond
Memiliki kandungan menyamai susu lembu dengan separuh kalori tetapi anda masih boleh dapat vitamin E.


Kulit kayu manis
Kajian mendapati setengah sudu sehari membantu mengawal gula dalam darah. Kulit kayu manis membantu mengawal selera makan.

 
Avokado
Setiap pakar diet tahu avokado adalah makanan yang mesti diambil. Merupakan sumber terbaik bagi lemak. Kajian menunjukkan ia membantu badan menyerap nutrisi.


Yogurt greek
Pakar diet menyatakan yogurt ini mempunyai 2 kali ganda protein dan kurang gula berbanding yogurt biasa selain kaya dengan probiotik yang membantu menguatkan sistem imun, dan kandungan laktosa yang rendah sesuai bagi mereka yang mengalami masalah lactose intolerance.


Telur

Makanan yang kaya dengan protein ini mempunyai 70 kalori, 13 vitamin dan mineral, dan bahan antiradang.


Minyak zaitun
Kaya dengan antioksidan dan lemak mono tak tepu.


Humus
Dalam suku cawan humus ada fiber, protein, karbohidrat, dan lemak yang baik daripada minyak zaitun.


Kacang
Kaya dengan lemak, lemak mono tak tepu, membantu mengimbangi berat badan. Selain itu, ia juga kaya dengan protein, antioksidan, vitamin dan mineral.


Kubis daun

Sayur ini penuh dengan vitamin K, A, dan C, fiber, kalsium dan kaya dengan antioksidan penghalang kanser dan nutrisi antiradang.

 
Air lemon
Lemon bersifat alkali yang membantu tubuh kembali seimbang yang baik untuk kesihatan. Meminum segelas air sejurus selepas bangun dari tidur adalah cara terbaik untuk melancarkan sistem penghadaman.


Quinoa
Pakar nutrisi mengambil bijian ini berbanding beras perang atau pasta gandum sebab ia sumber lengkap protein yang mengandungi asid amino yang penting untuk tubuh selain mengandungi lebih fiber berbanding bijian lain dengan 5 gram dalam setiap cawan. Ia juga ada asid lemak omega 3 berasaskan tumbuhan yang merupakan sumber yang baik bagi mendapatkan lemak antiradang untuk tubuh.


 
KLIK SINI untuk ke pautan berkaitan.

No comments: