MY FOLLOWERS

Sunday, December 22, 2013

Kesihatan - Makanan Dengan Kalori Bawah 40 - Bhgn I

Kredit kepada: Yahoo Health
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....


Arugula
Kalori per cawan: 4

Mengandungi kandungan zat yang tidak diperlukan pada kadar yang rendah seperti kalori, lemak, lemak tepu, dan kolesterol. Namun ia masih padat dengan fiber, vitamins A, C dan K, dan lain-lain termasuk potassium. Terdapat dalam salad dan sayuran hijau, ia mempunyai banyak mineral dan antioksidan yang penting bagi kesihatan seksual kerana ia membantu menghalang penyerapan toksin yang mengendurkan libido.


Asparagus
Kalori per cawan: 27

Asparagus dikenali secara tradisional sebagai makanan penyahtoksik kerana mempunyai kandungan asid amino yang tinggi yang bertindak sebagai ejen pembuang cecair tidak perlu dari tubuh, selain melancarkan kembali metabolisma daripada pengaruh alkohol dan toksin lainnya, sebagai penawar mabuk. Ia banyak mengandungi vitamin dan mineral, termasuk vitamin A, C, E, dan K, B6, folat, zat besi, juga protein.


Brokoli
Kalori per cawan: 31

Brokoli rendah kalori tetapi tinggi dengan fiber, vitamin, mineral, dan ada antioksidan yang kuat yang membantu mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser kolon.

 
Sup
Kalori per cawan: 10

Antara rahsia utama pengamal diet ialah makan sup, tidak kiralah sup daging, ayam, beef, miso, makanan laut atau sup sayur. Hampir tiada kalori, terutama bila dicampur dengan sayur hijau dan daging. Boleh dimakan dengan banyak dengan jumlah kalori yang rendah dan kurang rasa lapar.


Kubis Brussel /taugeh
Kalori per cawan: 38

Rendah kalori tetapi kaya dengan phytonutrients dan fiber. Adakalanya dikenali dengan kubis kecil, sedap dimakan bila ditambah sos manis atau masam.


Kubis
Kalori per cawan: 22

Padat dengan vitamin, mineral, fiber, dan beberapa phytonutrient untuk melawan kanser. Glucosinolat ialah satu bahan detoks metabolisma dan sulphoraphane ialah bahan antikasinogenik yang kuat yang terdapat dalam kubis. Kubis ungu juga mengandungi anthocyanins dan bahan kimia semulajadi yang lain yang melancarkan pembentukan sel dan melawan kanser.


Salad
Kalori per cawan: 5

Salad Romaine kaya dengan pelbagai vitamin B, asid folik, mangan yang membantu tubuh kawal gula dalam darah dan penting untuk sistem imun berjalan lancar.


Bit
Kalori per cawan: 37 per 1/2 cup

Ia manis tetapi dengan kalori yang rendah selain kaya antioksidan melawan kanser. Ia juga ada zat besi, fiber, folat, dan potasium dan merupakan cara terbaik untuk meningkatkan nutrisi dalam hidangan salad dan pasta.KLIK SINI untuk ke pautan berkaitan.

No comments: