MY FOLLOWERS

Friday, December 13, 2013

Kesihatan - 20 Makanan Terbaik Mengandungi Fiber

Kredit kepada: Yahoo Health
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....Jagung dalam kuantiti setengah cawan mengandungi 2g fiber. Bertih jagung juga mempunyai kalori yang rendah, sumber fiber dengan 3.5g fiber bagi 3 cawan hidangan.

Kacang Almond merupakan sumber fiber yang padat dengan lemak dan protein, juga dengan kalori yang tinggi.1/4 cawan hidangan ada 3g fiber dengan 170 kalori.

Kacang Hitam mempunyai 15g fiber per cawan dengan 15g protein. Tinggi dengan kandungan flavonoids, pigmen tumbuhan dengan antioksidan yang kuat.

Avokado - 2 sudu teh mempunyai 2g fiber dan seluruh buahnya mempunyai sekitar 10g fiber. Buah avokado juga merupakan sumber utama bagi lemak mono dan lemak poli tak tepu, yang membantu merendahkan kolesterol dan mengurangkan risiko sakit jantung.

Kacang Garbanzo ada dua jenis iaitu jenis "Kabuli", biasanya banyak terdapat di Amerika Syarikat, dan jenis "Desi", yang kaya dengan fiber dan antioksidan. Banyak digunakan di India yang merupakan pengeluar terbesar kacang ini.

Articok yang direbus mempunyai 10.3g fiber dan anda akan dapat 7.2g fiber daripada setengah cawan daripada bahagian articok ini yang kaya dengan silimarin, sejenis antioksidan yang mampu memperbaiki kesihatan limpa.

Buah Pear paling banyak khasiat dan kaya fiber bila kulitnya dikekalkan. Buah pear dengan kulit mempunyai 5.5g fiber.

Beras perang - setiap cawan beras putih mengandungi 3.5g fiber. Pengkaji di harvard mendapati memakan 5 atau lebih hidangan beras putih seminggu meningkatkan risiko diabetes tahap 2 sebanyak 17%. Menambah beras perang setiap minggu mengurangkan risiko itu sebanyak 11%.

Edamame popular dalam masakan Asia Timur, adalah kacang soya yang tidak matang direbus dalam pod. Anda boleh keluarkannya dari buah terus ke dalam mulut anda, atau campurkannya untuk lebih sedap. Satu hidangan setengah cawan edamame boleh mengandungi sehingga 11g protein dan 9g serat, bergantung kepada jenama.

Roti gandum penuh
dan jenis bijirin sepertinya dikisar halus sehingga kulit luarnya ditanggalkan termasuk bahagian bijinya. Bertukar daripada jenis gandum putih kepada gandum penuh adalah langkah baik.

Lentil - Jenis kacang ini penuh dengan fiber dengan 15.6 grams per cawan. Ia juga sumber yang baik untuk protein, vitamin B, zat besi dan mineral lain.

Pasta gandum penuh
mengandungi lebih banyak fiber, dengan kombinasi rasa dan tekstur yang terbaik untuk dicuba.

Kacang merah merupakan ramuan popular di utara India dan New Orleans. Kaya dengan fiber, protein dan zat besi.

Oatmeal mengandungi beta-glukan, sejenis fiber yang mempunyai kesan mengurangkan kolesterol dan meningkatkan sistem imun anda. Juga mempunyai campuran fiber mudah larut dan tidak larut yang melancarkan sistem penghadaman.

Raspberi mengandungi fiber dengan jumlah secawan akan memberikan anda 1/3 keperluan fiber harian anda selain mempunyai antioksidan yang kuat.

Kacang peas/pis merupakan sumber fiber sedap, versatil, dan murah. Secawan kacang ini mempunyai 16.3g fiber, dan secawan kacang ini yang disejukbeku mengandungi 8.8g selepas ia dimasak.

Brokoli mempunyai unsur yang membantu melawan kanser, ia juga mengandungi fiber yang banyak iaitu 5.1 grams dalam secawan hidangannya.

Epal dengan kulitnya dalam saiz biasa mempunyai 4.4 gram fiber.

Kacang putih mempunyai fiber, protein, zat besi, juga ada potassium. Secawan kacang ini 25% keperluan harian untuk melawan hipertensi.KLIK SINI untuk bacaan penuh.

No comments: