MY FOLLOWERS

Monday, November 25, 2013

Berita - Sinaran Solar

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....


Peningkatan kekerapan berlakunya sinaran solar sejak beberapa minggu lalu terutamanya sinaran kelas-X yang kuat adalah petanda perubahan medan magnetik matahari semakin dekat. 

Matahari kita adalah bintang berubah-ubah. Walaupun beberapa bintang pembolehubah bergerak melalui tempoh aktif dan tenang dengan cepat, matahari kita 'bekerja' pada waktu yang agak tetap selama kira-kira 11 tahun atau lebih. Pada masa-masa seperti sekarang, apabila ia mencapai tahap maksimum suria, permukaannya biasanya dipenuhi dengan pelbagai tompok matahari dan ia akan membuang sinaran solar dan korona pada hampir setiap hari, dan sekurang-kurangnya permukaannya adalah sangat tenang.

Kitaran ini berkait rapat dengan medan magnet matahari, yang mengubah kekutuban pada waktu yang sama. Pada solar minimum, medan magnet berjalan melalui matahari lebih kurang sebaris, yang jelas dengan magnet pada kedua-dua kutub yang sangat kuat. Pada solar maksimum, seperti sekarang, semuanya akan menjadi lebih tidak teratur dengan keseluruhan kekutuban magnet hampir hilang, menyebabkan peningkatan dalam sinaran solar dan berlakunya letusan. Polariti tidak hanya kembali kepada arah yang sama pada setiap suria minimum walaupun berlaku lambungan berulang-alik antara satu arah dan yang lain.


KLIK SINI untuk artikel penuh.


No comments: