MY FOLLOWERS

Friday, January 29, 2016

Jalan-jalan Cari Makan - Kentang Putar

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: FB


Assalamualaikum.........





Bahan-bahan:
  • 10 biji kentang - dibuang kulit dan dipotong kiub
  • 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
  • 1/2 cawan susu segar
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Rebus kentang dengan dimasukkan sedikit garam
  2. Setelah empuk, toskan air dan tumbuk sedikit untuk hancurkannya
  3. Kemudian guna pengisar atau hand mixer dan putarkannya sehingga kentang jadi halus dan gebu.
  4. Sambil putar jangan lupa masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.

Sos kentang putar (gravy)

Bahan-bahan ( untuk makan 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Kcap pekat - untuk mendapatkan warna
  • Garam

Cara-cara:
  1. Didihkan air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renihkannya dalam 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga tidak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tidak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap untuk berikan warna). Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yang disukai.

No comments: