MY FOLLOWERS

Tuesday, September 17, 2013

Sekadar Luahan - Pecah dan Masuk II

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

Jenayah tidak pernah habis!


Gambar contoh. Bukan daripada kejadian sebenar.
 

Tahun lepas, sewaktu masih bersama syarikat kontraktor, penulis pernah ceritakan kejadian pejabat tempat penulis bekerja dipecah masuk. Kali ini entah apalah pula puncanya, kejadian sama berulang cuma bukan di pejabat tetapi selepas pulang dari makan di warung.

Malam itu selepas penulis dan seorang kawan selesai kelas dan sudah menjadi rutin setiap kali tamat kelas, kami ke sebuah warung untuk makan malam. Tidak kisahlah sama ada yang dekat dengan kelas atau mana-mana yang dirasakan menarik atau sekadar mahu bertukar selera. Malam itu, asalnya mahu ke sebuah warung yang agak besar. Kawasan di situ malam itu agak sibuk dan parkir kenderaan penuh. Terpaksalah letak kenderaan jauh sedikit. Malam itu juga kebetulan tv siarkan perlawanan bolasepak antara pasukan Malaysia dan Thailand sempena Pestabola Merdeka. Sambil tonton perlawanan, sambil makan dan tidak sah kalau tidak disusuli dengan perbincangan dan sembang kosong. Adalah dalam 2 jam duduk melekat di kerusi depan tv sebelum mahu pulang.

Sewaktu pulang, kereta lain yang memnuhi parkir semua sudah tiada. Lengang habis! Kecuali ada satu kereta kawan penulis sahaja. Sebaik berjalan kaki ke keretanya, barulah masing-masing tergamam. Cermin keretanya sebelah pemandu habis pecah! Aduhh..! Sedihnya, marahnya, semua perasaan dalam hati waktu itu hanya Allah yang tahu. Si perosak sudah lama hilang (Ini kalau dapat, nahaslah kena pukul!), yang tinggal hanyalah hasil perbuatannya. Terus kami periksa, tiada apa yang hilang sebab dia tidak letak apa-apa yang berharga. Dia syak mungkin si perosak pecahkan keretanya sebab cari duit. Habis seluruh kereta diperiksa. Peniaga warung berdekatan pun ditanya. Katanya tidak dengar apa-apa bunyi penggera pun dan ini kejadian kedua selepas minggu sebelumnya. Dia syak perosak itu orang yang sama berdasarkan faktor tempat dan cara dipecah masuk. Dia turut peringatkan sekarang ini pantang kalau ada sesiapa tinggalkan sebarang beg dalam kereta sekalipun beg sekolah budak-budak sebab dikhuatiri berisiko jadi mangsa.

Penulis kemudian bersama kawan ini ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan. Pihak balai polis berkenaan merujuk laporan diberikan ke JSJ untuk tindakan seterusnya.

Selain kejadian ini, sebelum ini penulis ada dengar cerita orang mengatakan kawasan warung ini kerap berlaku kes sebegini. Tidak kira waktu sekalipun ketika solat Subuh atau solat Jumaat. Penulis pernah terserempak dengan seorang budak nyaris kena pukul selepas cuba melarikan sebuah motorsikal selepas solat Jumaat. Sebelum itu pula, pernah diceritakan kepada penulis ada ahli keluarga nyaris jadi mangsa apabila keretanya cuba dipecah masuk sewaktu menghadiri annual dinner. Selepas kejadian kunci kereta ditukar sebagai langkah keselamatan. Banyak lagi pengalaman yang diceritakan, tetapi memadailah yang ini sahaja dinyatakan. Jenayah pun satu hal, memang sampai bila-bila pun takkan habis.

Untuk atasinya atau sekurang-kurangnya sebagai langkah keselamatan, ikutlah apa yang disarankan orang ramai dan pihak berkuasa selain ambil pengajaran daripada pengalaman sebagaimana diceritakan mangsa tidak kiralah dari mulut ke mulut ataupun di laman-laman sosial. Di zaman moden ini banyak sumber boleh dijadikan rujukan. Sentiasa istiqamah dan sabar dalam menghadapi setiap ujian. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Kalau anda tahu mana-mana ayat al-Quran yang boleh diamalkan sebagai perlindungan kepada diri dan harta benda, bacalah selalu dan amalkannya. Nasib kita baik atau buruk itu hanya Allah yang tahu.

No comments: