MY FOLLOWERS

Tuesday, March 26, 2013

Hidupan Liar - Burung Tertua Menetaskan Telur

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News

 

Assalamualaikum.....
 


 
Burung albatros tertua yang hidup di dunia berusia 62 tahun ini mendapat liputan meluas pada 2011 selepas didapati masih hidup selepas bencana tsunami melanda Jepun dan berjaya menetaskan telur. Burung ini yang dinamakan "Wisdom" hidup secara melawan arus dalam banyak aspek antaranya hidup dua kali lebih lama daripada albatros Laysan. Namanya diberikan selepas ditag oleh pengkaji USGS (U.S. Geological Survey) pada 1956. Pihak USGS berkata dalam satu kenyataannya, Wisdom telah terbang antara 2 juta ke 3 juta batu menyamai 4 hingga 6 kali perjalanan dari Bumi ke bulan. 

Walaupun ada lagi burung albatros lain dilihat di belantara yang berusia sekitar 50 tahun, Wisdom satu-satunya yang direkodkan menetaskan telur pada usia yang lanjut. Walaupun saintis telah melihat keajaiban ini apabila Wisdom menetaskan telurnya pada dua tahun sebelumnya, ini telah menjadikan jumlah dilahirkannya sebanyak lima ekor sejak 2006. 

"Walaupun kini saya telah meningkat tua, Wisdom masih juga kelihatan sama seperti sewaktu saya menandakannya dahulu, kata Chandler Robbins, saintis USGS yang telah bersara, yang berusia 40 tahun ketika dia menandakan Wisdom pada 1956. Pada 2001, Robbins menemui kembali Wisdom, membantu pihak USGS menentukan umurnya dan memperbetulkan semula rekod tabiat pembiakannya.


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: