MY FOLLOWERS

Wednesday, March 6, 2013

Artikel - Superkomputer Paling Laju Di Dunia Ada Di USA

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News


Assalamualaikum.......Dalam dunia teknologi moden yang penuh dengan persaingan, muncul sebuah superkomputer dinamakan 'Titan' yang dianggap raja segala komputer. Superkomputer ini bernilai $100 juta berada pada kedudukan no. 1 dalam senarai Top500 dengan rekod prestasi 17.59 petaflops per saat. Superkomputer sistem Cray XK7 berpengkalan di Tennessee's Oak Ridge National Laboratory, mengatasi rekod juara sebelumnya iaitu superkomputer Sequoia di California's Lawrence Livermore National Laboratory.

5 buah Superkomputer di dunia sekarang ini:
  1. Titan Cray XK47 di Oak Ridge National Laboratory (17.59 petaflops/s)
  2. Sequoia BlueGene/Q di Lawrence Livermore National Laboratory (16.33 petaflops/s)
  3. Komputer Fujitsu's K di RIKEN Advanced Institute for Computational Science di Kobe, Jepun (10.51 petaflops/s)
  4. Komputer The Mira BlueGene/Q di Argonne National Laboratory di Lemont, Ill. (8.16 petaflops/s)
  5. Komputer The JUQUEEN BlueGene/Q di Forschungszentrum Juelich di Jerman. (4.14 petaflops/s)

Superkomputer Amerika Syarikat ini belum dapat mengatasi sebuah superkomputer di China iaitu Tianhe-1A dan Fujitsu K Computer pada 2009, namun kembali semula apabila sistem Sequoia bangkit pada 2012. Sequoai mempunyai sebanyak 1,572,864 teras jauh mengatasi jumlah teras dimiliki Titan iaitu sebanyak 560,640teras , tetapi tidak semestinya semua teras dibina itu sama jumlahnya. Titan meningkatkan 90% prestasinya dengan memiliki 261,632 teras pemecut terbaru NVIDIA iaitu K20x. Teras pemecut NVIDIA menggunakan teknologi graphics processing unit (GPU) yang sama yang digunakan untuk paparan permainan video. 

Superkomputer yang dipandu GPU akan menjadi semakin penting khususnya dalam pembinaan superkomputer dalam skala besar di masa akan datang, yang boleh melakukan kerja 1000 kali lebih pantas daripada yang terdapat pada masa kini. Ini kerana GPU lebih menjimatkan tenaga jauh lebih baik berbanding CPU dalam komputer sekarang ini. Titan menggunakan pemecut Tesla K20x untuk mencapai tahap tenaga yang efisien pada 2,142.77 megaflops per watt, membolehkannya tersenarai sebagai yang pertama dalam senarai Green500 sebagai superkomputer paling jimat tenaga di dunia.


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: