MY FOLLOWERS

Tuesday, March 26, 2013

Berita - Stonehenge Bermula Sebagai Tanah Perkuburan

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....


Pengkaji Britain mengusulkan teori baru asal-usul Stonehenge iaitu ia mungkin bermula sebagai tanah perkuburan besar bagi keluarga elit sekitar 3000 SM. Kajian terbaru mayat yang dibakar yang dijumpai di tapak mencadangkan hampir 500 tahun sebelum Stonehenge yang dikenali hari ini, batu bulatan lebih besar telah dibina di tapak yang sama sebagai tanah perkuburan setempat. 


Seorang profesor Kolej Universiti London, Mike Parker Pearson berkata ahli arkeologi mengkaji 63 mayat dan percaya ia ditanam 3000 SM. Lokasi kebanyakan mayat tersebut asalnya ditandakan dengan batu biru. Pagar bulatan yang merentangi berukuran 300 kaki (91 meter) mungkin tanah perkuburan bagi hampir 200 orang. Pasukannya yang terdiri daripada ahli akademik dari lebih 12 universiti Britian juga mengetengahkan beberapa teori berkenaan tujuan Stonehenge kedua iaitu monumen yang masih teguh di bahagian selatan England sehingga kini. 

Pelbagai teori dinyatakan termasuk ia menjadi tempat penyembahan Druid, balai cerap untuk kajian astronomi, pusat perubatan, dibina oleh penduduk awal Britain yang berkelana bersama kumpulan mereka. Parker Pearson juga menyatakan kajian terbaru mencadangkan Stonehenge dilihat tidak lebih sekadar kuil penyembahan daripada projek binaan yang berfungsi sebagai menyatukan masyarakat sekitar Britain. 

Analisis ke atas baki petempatan Neolitik berdekatan monumen menunjukkan beribu orang mengembara sejauh Scotland ke tapak ini membawa bersama ternakan dan keluarga untuk majlis jamuan dan sambutan perayaan sewaktu Solstis musim sejuk dan musim panas.KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: