MY FOLLOWERS

Saturday, October 22, 2011

Berita - Jamban Meletop!!!

Kredit kepada: SyokOrg
Gambar ihsan: SyokOrg


Assalamualaikum.....


Seorang wanita kakitangan kerajaan di General Services Admin (GSA) di Washington mengalami detik mencemaskan apabila dikejarkan ke hospital dalam keadaan peha yang berdarah setelah tandas yang digunakan meletup ketika dia membuang air.

Keadaan ini berlaku disebabkan oleh paip untuk kegunaan flush mangkuk tandas berkenaan berada pada tahap tekanan yang tinggi. Tandas tersebut menggunakan sistem tankless flush di mana keseluruhan tekanan pam di paip utama dihantar terus ke lubang tandas dan tidak disimpan sebagaimana tandas yang mempunyai tangki.

Pada hari kejadian, sistem jaringan paip di bangunan GSA menghadapi masalah dengan tekanan. Tuil sistem tankless flush tersebut bertindak sebagai sumbu sebelum tandas meletup. Sebaik sahaja ditarik, dengan sedikit bukaan injap, seluruh tekanan air akan mengasak hingga berlaku letupan air beserta najis selain seramik mangkuk tandas berkenaan turut bersepai dan mencederakan peha wanita tersebut. 


Jadi, jika anda berkhidmat di pejabat komersil, sila periksa apakah jenis tangki simbah yang anda akan gunakan setiap kali di tandas. Apakah jenis ada tangki, atau tankless. Kebanyakan bangunan komersial menggunakan sistem pengairan berpusat (centralized water system) iaitu 'tankless flushing system'. 

Sumber

1 comment:

aimie amalina said...

gaggaga
dah mcm cite FF5