MY FOLLOWERS

Tuesday, March 1, 2011

Hiburan - Siri TV: The Adventures of Merlin

Kredit kepada: Wikipedia, Yahoo
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum...


Siri televisyen The Adventures of Merlin adalah siri fantasi pengembaraan berdasarkan legenda zaman Raja Arthur. Dihasilkan oleh sebuah syarikat produksi bebas, Shine Limited dan ditayangkan di saluran BBC One. Siri ini mengetengahkan watak Merlin sebagai watak utama, sewaktu karakter ini di usia muda. Kerajaan Camelot berada di bawah pemerintahan Raja Uther Pendragon, bapa kepada Putera Arthur.
Konsep drama bersiri ini dipengaruhi oleh siri Smallville yang menceritakan kehidupan dan pengembaraan Clark Kent ketika belum menjadi Superman. Siri Smallville banyak memberikan idea kepada pihak produksi Shine Limited tentang bagaimana Merlin melihat kerajaan Camelot sebelum tiba zaman keemasannya. Siri Merlin ini menduduki tangga kelima dalam senarai program yang paling banyak ditonton di BBC iPlayer pada 2008.
Merlin ketika di zaman mudanya, adalah seorang ahli sihir yang berbakat, yang tiba di kota Camelot selepas ibunya mengaturkannya untuk tinggal bersama seorang ahli fizik istana bernama Gaius. Dia mendapat tahu bahawa Raja Uther Pendragon telah mengharamkan magik dan telah mengurung seekor naga terakhir, bernama Kilgharrah jauh di bawah kota. Kilgharrah memberitahu Merlin takdirnya yang penting untuk melindungi Arthur yang akan membawa kerajaan Camelot ke arah kegemilangan. Untuk itu, Merlin perlu merahsiakan mengenai kebolehan sihirnya atau berdepan hukuman mati di tangan Uther.

Di sisi Arthur, Merlin berkhidmat sebagai pembantu, pelindung juga sebagai kawannya. Sesekali, dia perlu berdepan dengan sikap Arthur yang adakalanya agak menjengkelkan dan kasar. Merlin mempunyai sifat belas kasihan dan sedaya upaya untuk melihat kebaikan dalam diri orang lain dan bersikap adil.

Kini, siri ini sudah memasuki musim ketiga dan ditayangkan pada setiap Ahad di TV3.

1 comment:

Namasayakiki said...

oh man..love this story.. =)