MY FOLLOWERS

Saturday, October 18, 2014

Kesihatan - Minum Untuk Jadikan Senaman Lebih Seronok!

Kredit kepada: Yahoo Health
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

 


Menurut satu kajian kecil yang diterbitkan dalam Journal of Applied Physiology, meminum secawan minuman berkafein boleh membantu anda lebih seronok ketika melakukan aktiviti senaman. Para pengkaji melakukan ujikaji untuk meniru senario apabila seseorang minum minuman berkafein, pergi ke gim, minum secawan lagi kemudian makan tengahari. 

Pada bahagian pertama kajian ini, 14 orang dewasa yang aktif sama ada mengambil plasebo atau kafein selama 90 minit sebelum melakukan senaman secara sederhana atas basikal pegun. Dos kafein yang diambil adalah mengikut berat badan menyamai 2 cawan kopi saiz 8 auns atau 4 cawan teh hitam untuk orang bersaiz 150 paun. Subjek akan memberitahu perkembangannya setiap 15 minit. Hasilnya, subjek yang mengambil kafein berkata tunggangan semakin mudah secara signifikan bila mengayuh berbanding menggunakan perangsang, dan mereka seronok dengan senaman yang dilakukan ketika ia selesai. 

Bukan kerana mereka tahu kesan kafein sahaja, menurut penulis, Matthew Schubert, ia juga sebab adanya bukti kafein mempengaruhi bahan kimia yang menyebabkan rasa seronok seperti dopamin dan serotonin. 
Schubert dan kumpulannya juga mahu mengetahui jika kafein juga mempengaruhi berapa banyak yang orang makan kemudiannya dalam sehari, memandangkan sebelum ini banyak kajian dijalankan mennunjukkan hasil yang pelbagai. Jadi mereka berikan subjek bufet sandwich dan merekodkan jumlah kalori yang diambil. 

"Mereka makan 400 kalori bila mengambil plasebo tetapi kurang 72 kalori dalam ujian kafein." kata Schubert. Tambahan lain, menyukai senaman ada kaitannya dengan kurang makan. Bahan kimia otak yang sama yang mempengaruhi keseronokan senaman juga akan mempengaruhi selera makan. Bila kajian menggunakan kafein asli, kesan yang serupa dapat dilihat dengan kopi atau teh berkafein. 
KLIK SINI untuk ke pautan berkaitan.No comments: