MY FOLLOWERS

Tuesday, October 14, 2014

Artikel - Kerjaya Gaji Tinggi Tanpa Perlukan Ijazah

Kredit kepada: Ini Belog Berita
Gambar ihsan: Google Images
 

Assalamualaikum.....
Sebenarnya banyak, tetapi di sini disenaraikan beberapa sahaja. Memang betul, sama ada kita bakal bekerja dalam sektor swasta atau kerajaan, kelulusan paling rendah yang diperlukan ialah SPM. Pun begitu kena ingat juga bahawa selain mendapat keputusan akademik yang baik, seseorang pelajar itu juga perlu aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen yang baik dicatatkan dalam sijil berhenti sekolah. Ini penting untuk rujukan bakal majikan apabila bekerja kelak. 

Mahu kerja dengan gaji lumayan bukan semestinya perlu ada keputusan peperiksaan yang gah dan terbaik. Tidak semestinya. Setiap bidang pekerjaan yang diceburi, ada kriteria yang diperlukan dan mungkin tidak perlukan kelulusan yang tinggi. Antaranya seperti berikut:

Juruterbang
Perunding kewangan 
Ejen insurans
Ejen hartanah
Operator pelantar minyak
Pegawai keselamatan dan kesihatan
Wireman
Chargeman

Ketika di zaman bekerja, minat, ilmu, latihan, pengalaman dan kemahiran dalam sesuatu bidang adalah antara yang diperlukan. Sebab itu juga ada syarikat yang mengadakan seminar, kursus dan latihan kepada para pekerjanya bertujuan menambahkan ilmu dan kemahiran sedia ada khusus untuk digunakan dalam bidang pekerjaan tersebut.KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: