MY FOLLOWERS

Wednesday, October 15, 2014

Kesihatan - 10 Makanan Pembakar Lemak Untuk Anda

Kredit kepada: Yahoo Beauty
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....
Limau gedang - Satu kajian menunjukkan memakan limau gedang atau minum jusnya membantu mengurangkan berat badan. Pengkaji dari Universiti Vanderbilt menunjukkan orang dewasa gemuk yang minum setengah atau segelas jus limau gedang mengurangkan kadar kalori dalam makanan mereka dan hilang purata 7.1% berat badan mereka dalam 14 minggu.
 
Lada hitam - Satu kajian dari Korea dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry menunjukkan piperin, sejenis sebatian dalam lada hitam yang memberikan rasanya menghalang pembentukan sel lemak baru dalam badan. 

Kayu manis - Tambah sedikit dalam bijirin dan kopi setiap hari dan anda boleh mengurangkan kalori yang anda biasa ambil. Itu hasil seperti dinyatakan oleh pengkaji dari Universiti Penn State menunjukkan kayu manis dan tumerik mengurangkan tindak balas tubuh kepada makanan tinggi lemak.

Telur - Antara makanan yang diterima untuk membantu mengurangkan lemak dalam tubuh. Tahun lalu, kajian pakar dari Universiti Missouri menunjukkan sarapan yang kaya dengan protein seperti telur memperbaiki kawalan selera makan secara signifikan dan mengurangkan keinginan snek tinggi lemak atau makanan tinggi gula pada sebelah petang. 

Buah epal - Bila makan epal, jangan tanggalkan kulitnya kerana ia merupakan sumber kepada sebatian dipanggil asid ursolik yang membantu membakar lemak. Ujian ke atas tikus makmal mendapati tikus yang makan asid ursolik ini berupaya makan lebih daripada yang tidak diberikan sebatian itu. Ini kerana asid tersebut membantu mengurangkan berat dan membentuk tisu otot. 
Teh hijau -  Pada 2013 sekumpulan pengkaji dari Korea menunjukkan bagaimana ekstrak teh hijau bukan sahaja mengurangkan berat badan, juga memperbaiki simptom diabetes tahap 2. Kesannya lebih baik apabila meminum teh hijau.

Beri biru - PEnuh dengan vitamin antioksidan yang bermanfaat namun. Saintis dari Universiti Michigan menunjukkan tikus makmal yang makan beri biru kurang lemak pada perut, dan mereka menyatakan perkara sama juga boleh berlaku pada manusia. Dalam kajian mereka, pengkaji menggunakan beri yang dikeringkan dan menjadi serbuk. Selepas 90 hari, ia berjaya kurangkan lemak pada perut dan kolesterol juga turun.

Kacang almond - Tambahkan juga kacang almond dalam hidangan. Sekumpulan pengkaji dari Universiti Pennsylvania State melihat kesan pengambilan 30g kacang almond berbanding snek dengan karbohidrat dan kalori pada 52 orang dewasa dengan tinggi kolesterol. Selepas 6 minggu, tiada beza pada pengurangan lemak antara 2 kumpulan kajian tetapi membuktikan almond membantu membakar lemak dan mengurangkan lemak pada abdomen dan pinggang berbanding snek lain.

Cili - Rasa 'panas' dalam cili datang daripada bahan aktif dipanggil kapsaisin. Kajian lain menunjukkan bahan ini bukan sahaja membakar lemak tetapi juga memecahkan kalori. 

Kopi - Saintis sukan sebelum ini menunjukkan kafein diambil sebelum sukan membantu tubuh menggunakan lemak sebelum karbohidrat sebagai tenaga. 

 

KLIK SINI untuk artikel penuh.


No comments: