MY FOLLOWERS

Thursday, October 30, 2014

Kesihatan - Sindrom Sleeping Beauty: Tidur 22 Jam Sehari!

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....

ZzzZZzzZZzzzz.......
Beth Goodier, 20, dari Stockport menderita Sindrom Kleine-Levin juga dikenali sebagai sindrom 'Sleeping Beauty' yang sering membuatkannya tidur selama 22 jam sehari!

Gangguan neurologi yang dihidapinya bermula ketika dia berumur 16 tahun setiap 5 minggu yang memerlukannya mendapat jagaan 24 jam berterusan dan boleh tidur di mana-mana antara seminggu ke 3 minggu. Bila gangguan memuncak dia berasa terganggu dan mahu makan dalam jumlah yang banyak. Apabila dia terjaga, dia masih akan terasa mengantuk, keliru dan tidak berupaya lagi membezakan antara keadaan sebenar dengan mimpi. Kebanyakan orang yang menghidap sindrom ini akan berasa tertekan. Goodier tidak dapat keluar dari rumah keluarganya atau melalui kehidupan di universiti seperti rakan lain kerana masalah ini. Ibunya, Janine juga tidak dapat meneruskan pekerjaannya kerana perlu menjaganya yang seperti budak kecil ketika dia terjaga dan perlukan perhatian khusus. Dia cuba meluangkan masa berkualiti dengan Beth setiap kali dia terjaga.

Dianggarkan sekitar 1000 orang menderita akibat gangguan yang jarang dilihat di seluruh dunia dengan 70% penghidapnya di kalangan lelaki. Adalah masih tidak jelas apakah punca penyebabnya dan penawarnya masih belum ditemui.KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: