MY FOLLOWERS

Thursday, July 11, 2013

Artikel - Dari Tepi Jalan

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum......

Sekadar renungan..."Salam Lepat, Maaf! Aku tak berapa suka hang bawak Anak hang dok tepi jalan lagu tu" (satu Mamat Inbox kat aku).

Lalu Aku jawab, " Sewaktu Aku kecil dulu, Ayah ku pernah membawa aku bersama ketika dia TERPAKSA mengambil upah sebagai pemanjat pokok kelapa...

Dan kini yang aku masih terbayang adalah satu babak "di saat dia menerima wang upahan dan sambil mengesat peluh di kiri kanan lehernya"..

Sering kali juga Aku berterima kasih di dalam hatiku kerana Ayah sempat membawa aku untuk melihat semua itu, dan dapat mengenang kembali kepada satu babak di mana aku masih kecil, kala sedang menguyah Nasi hasil dari titik Peluh Ayah tercinta".

Dan untuk Aminah....
"Papa mau cheq tau, Papa di sini, bukan untuk mencuri, dan bukan untuk menipu, Papa di tepi jalan, ramai Polis jugak bekerja di tepi Jalan,Tetapi ADAKAH Anak anak SESETENGAH POLIS TRAFIK tahu, yang ADA di kalangan Ayah mereka mengambil Rasuah? Dan Halalkah makan minum mereka?"

Papa nak Aminah tau, "Allah tetap ada bersama kita, walaupun kita susah dan agak terpinggir"... Lihat disana Anak anak Menteri di Malaysia yang mana nya kebanyakan nya HIDUP MEWAH, BERPOYA, BOROS! dan Ianya HANYALAH di keranakan mereka TIDAK tahu atau melihat akan BAGAIMANAKAH Papa papa Mereka mendapatkan Wang Ringgit sebegitu banyak!"....

Lalu bersabarlah wahai Anak ku..
"Inilah wajah hidup Papa mu, yang mana nya telah pun ditentukan oleh Yang Satu, biar ditemani debu-debu, Yang terpenting kita tidak mencuba untuk Menipu".
...Sumber: FB

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak 

No comments: