MY FOLLOWERS

Sunday, July 7, 2013

Hidupan Liar - Betulkah Labah-labah Menggigit?

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum...............Spiderman tipu! Labah-labah tak gigit pun! Huahuahuahuahua!!Punca sebenar gigitan labah-labah

Jika kita berasa geli bila fikirkan mengenai labah-labah, fikirkan seperkara - peluang untuk digigit serangga araknid ini adalah lebih kecil daripada yang dibayangkan. 

Menurut Chris Buddle, seorang pengkaji araknid di McGill University di Montreal, sebenarnya yang dirasakan sebagai 'gigitan labah-labah' itu bukanlah gigitan labah-labah tetapi lebih kepada gigitan atau sengat daripada serangga lain seperti kutu, tindakbalas kulit atau jangkitan. 

"Saya telah mengkaji labah-labah hampir 20 tahun dan tidak pernah digigit," katanya kepada LiveScience. "Sekali pun anda mahu digigit, ia tidak akan menggigit anda."

Labah-labah biasanya akan mengelak manusia dan tiada sebarang alasan untuk menggigit kerana ia bukanlah dari jenis penghisap darah dan tidak memakan manusia. "Ia lebih takutkan manusia berbanding manusia takutkannya. Ia bukan serangga yang ofensif."
Tak takuutt!!


Bila digigit sekali pun, ia berlaku kerana serangga ini terkejut. Walaubagaimanapun, majoritinya tidak beracun kepada manusia. Ia hanya makan invertebrata kecil seperti serangga dan racunnya tidak sekuat mana dan tidak akan membunuh haiwan lain yang bersaiz besar, juga manusia. Kebanyakan labah-labah juga tidak mampu untuk mengoyakkan daging manusia. 

Hanya 12 daripada purata 40,000 spesis labah-labah di seluruh dunia yang membahayakan manusia yang sihat. Di Amerika Utara, spesis widow termasuk black widow dan brown recluses penting dalam perubatan. 

Tanda-tanda jika digigit black widow ialah kesakitan yang teramat sangat dan pengecutan otot yang berlaku kerana bisa gigitannya mengganggu saraf dalam otot. Pada masa kini, jumlah kematian akibat gigitannya sudah jarang kerana adanya antivenom. Sebelum adanya antivenom, wiski, kokain dan nitrogliserin digunakan bagi merawat gigitannya.  

Selalunya, black widow dan jenis brown recluse sering disalah anggap. Kebanyakan kes gigitan adalah berpunca daripada serangga lain yang menyebabkan simptom hampir sama dengan gigitan labah-labah seperti gigitan kutu, alahan, oak beracun selain daripada jangkitan bakteria. Dalam masa beberapa tahun, doktor semakin mahir dalam mengenal pasti gigitan labah-labah yang sebenar, tetapi serangga ini masih dianggap berbahaya kepada manusia yang secara umumnya bukanlah satu kes. KLIK SINI untuk selanjutnya.Yo ko buleh ni?


Ambik ko!


P/S: Spiderman penipu! :-P
No comments: