MY FOLLOWERS

Saturday, July 20, 2013

Kesihatan - Penggunaan Kanabis Boleh Menyebabkan Radang Otak

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum....


 

Satu kajian baru terhadap haiwan mencadangkan penggunaan marijuana yang kronik mungkin menyebabkan keradangan otak yang boleh menjurus kepada masalah lain seperti koordinasi dan pembelajaran. Kajian ini juga menunjukkan kenapa keradangan otak membawa kepada masalah motor dan pembelajaran dan ada jawapan yang mengejutkan iaitu kanabis mengaktifkan sel-sel imun yang memainkan peranan terhadap bagaimana bahagian otak yang dipanggil sereberum berfungsi.
Dalam kajian ini, tikus diberikan sejenis bahan aktif dalam marijuana dipanggil delta9-tetrahydrocannabinol, atau THC, dan ia diberikan selama 6 hari. Kemudian, tikus ini diuji dengan beberapa tugasan untuk mengetahui tahap koordinasi dan kemampuannya untuk belajar yang dikaitkan dengan bunyi dan angin. 

Tikus yang diberikan THC menunjukkan kemerosotan dalam kedua-dua tugasan. Pengkaji juga mendapati THC mengaktifkan sel-sel mikroglial yang merupakan sel-sel imun dalam sereberum, yang mengurangkan keradangan pada sereberum yang menyebabkan masalah pembelajaran dan koordinasi. Walaubagaimanapun, masalah ini diatasi apabila pengkaji menggunakan dadah bagi menghalang sel-sel mikroglial daripada aktif. Hasil kajian ini mencadangkan pendekatan baru yang menarik bagi merawat kesan sampingan akibat kanabis. Pengkaji mendapati kesan sampingan ini hilang apabila tikus tidak lagi diberikan THC.  

Penggunaan kanabis secara kronik diketahui mengurangkan jumlah reseptor yang menjurus kepada pengaktifan sel-sel mikroglial. Lebih ramai pengkaji diperlukan untuk mengetahui apakah jenis masalah yang dialami dalam kehidupan seharian terutamanya yang sukar dikesan.


KLIK SINI untuk selanjutnya.

No comments: