MY FOLLOWERS

Friday, July 5, 2013

Berita - Wanita Ini Dapat Temui Pembunuh Bapanya Selepas 26 Tahun

Kredit kepada: Yahoo Shine
Gambar ihsan: Yahoo Shine


Assalamualaikum......


Cari! Jangan tak cari!

Joselyn Martinez berusia 9 tahun ketika bapanya, Jose Martinez, ditembak di depan restorannya di Bronx pada November 1986. Polis mengenalpasti identiti penembak itu, Justo Santos, 16 tahun, tetapi Santos berjaya keluar dari New York dan melepaskan diri ke Republik Dominica. 26 tahun kemudian, polis yang sudah kehilangan jejak penjenayah ini namun Joselyn menemui penjenayah yang membunuh bapanya.

Joselyn yang kini bekerja sebagai penyanyi dan pelakon berkata, "Selepas sekian lama tidak ditangkap, ia bukan lagi realiti buat saya."

Ketika kejadian dahulu, Jose yang berusia 41 tahun menghalau Santos dan dua rakannya keluar dari restoran Dominican Express di Dyckman Street di Inwood selepas mereka dilaporkan mengganggu isterinya, Idalia, secara seksual. Saksi melaporkan apabila berada di jalanan, Santos mengeluarkan pistol dan menembak Jose Martinez di depan isterinya. Idalia kemudian menahan teksi dan membawa suaminya dan berdarah ke Hospital New York-Presbyterian sebelum suaminya mati pada malam itu juga.


"Saya bangun keesokannya dan diberitahu bapa saya sudah tiada," kata Joselyn kepada The New York Daily News.

"Saya masih ingat rupanya dalam poster penjenayah yang dikehendaki. Semua ditampal di Dyckman Street. Ibu memberitahu supaya jangan lupakan namanya. Saya mesti tahu siapa yang lakukan ini pada keluarga saya," katanya.

Dia mula menggunakan media sosial pada 2004 dan pada 2008, dia menaip nama pelaku berkenaan di Background.com dan berjaya mendapatkannya. Selepas membayar $70 kepada Background.com dan beberapa laman lain, usahanya mula membuahkan hasil.

"Semua maklumat ada termasuk alamat dan nombor telefonnya," katanya kepada Daily News. "Dia mesti ingat semuanya telah dilupakan dan dia boleh terlepas."

Joselyn mengumpulkan seberapa banyak data yang mungkin dan kemudia menyerahkannya kepada pihak polis yang bekerja di negeri lain bagi mengesan Santos. Joselyn kemudian menerima panggilan mengatakan Santos akhirnya ditahan. Dia yang kini berumur 43 tahun dan bekerja sebagai pengurus syarikat penjaga bangunan di Florida. Dia mengaku melakukan pembunuhan itu dan mengenepikan ekstradisi. Menurut polis, NYPD akan membawanya balik ke New York untuk dibicakan.


KLIK SINI untuk selanjutnya.No comments: