MY FOLLOWERS

Tuesday, April 23, 2013

Kesihatan - Usia Penduduk Pulau Greek Melebihi 90 Tahun: Adakah Kopi Sebagai Punca?

Kredit kepada: Yahoo Shine
Gambar ihsan: Yahoo Shine


Assalamualaikum....

Rahsia mengelakkan strok: Secawan kopi, 4 cawan teh hijau setiap hari.


Sebuah pulau Greek Ikaria mendapat liputan kali pertama dalam The New York Times apabila ia menyiarkan artikel mengenai tempat yang digelar “The Place Where People Forget to Die.” 1 peratus penduduk Ikaria hidup sehingga ke usia 90 tahun dan mereka kekal cergas dan sihat sehingga ke akhir hayat. Artikel berkenaan menyatakan beberapa sebab antaranya kurangnya pencemaran, diet yang penuh dengan buah dan sayuran, pengambilan arak yang kurang dan yang menariknya, kopi dibru dengan cara mendidihkannya. Oleh kerana pengambilan kopi yang sering dikaitkan dengan pelbagai kebaikan dalam kesihatan termasuk perlindungan daripada diabetes tahap 2, Parkinson dan penyakit limpa, sekumpulan pengkaji yang diketuai Dr. Gerasimos Siasos dari Universiti Athens mengkaji untuk mengetahui jika kekerapan pengambilan kopi yang dididihkan di kalangan penduduk Ikaria ada kaitan dengan panjang umur. 

"Kopi yang dididihkan jenis Greek ini yang kaya dengan polifenol dan antioksidan serta mempunyai kafein pada kadar sederhana didapati mempunyai kebaikan pada kesihatan lebih baik daripada kopi yang lain," kata Dr. Siasos kepada Yahoo! Shine. 

Daripada satu kumpulan penduduk Ikaria seramai 673 orang yang berusia melebihi 65 tahun di pulau itu, kumpulan pengkaji mengambil secara rambang 71 lelaki dan 71 wanita dan membandingkan fungsi endotelia mereka dengan pengambilan kopi. Endotelium ialah satu lapisan sel yang meliputi saluran darah dan sampai di suatu masa, disebabkan faktor usia dan gaya hidup, akan merosot dan membawa kepada penyakit kardiovaskular.

Hasilnya, yang diterbitkan pada 18 Mac lalu dalam sebuah jurnal Vascular Medicine, menunjukkan subjek yang mengambil kopi Greek pada kadar sederhana mempunyai fungsi endotelia yang lebih baik berbanding mereka yang meminum kopi yang dibru dengan kaedah lain. "Walaupun ada yang menghidap darah tinggi, pengambilan kopi Greek yang dididihkan dikaitkan dengan fungsi endotelia yang diperbaiki tanpa perlu bimbang akan kesan ke atas tekanan darah,” kata Siasos kepada Shine. 

“Kajian terbaru menyatakan hubungan baru antara tabiat nutrisi dan kesihatan kardiovaskular. Dengan sebahagian masyarakat dunia meminum kopi dan hakikat sekurang-kurangnya satu jenis kopi memberikan kesan ke atas kesihatan mungkin memberikan kesan yang besar kepada kesihatan umum, kajian ini menyediakan satu permulaan yang menarik. Walaubagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk mendokumenkan mekanisma bermanfaat yang lebih tepat bagi kopi ke atas kesihatan kardiovaskular,” kata Siasos.KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: