MY FOLLOWERS

Sunday, June 19, 2011

Artikel - Kenapa Blog Perlukan Artikel Yang 100% Unik dan Berkualiti

Credits to: Julmazli Dot Com
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum...

Baru sebentar tadi saya menerima kiriman emel berkaitan hal ini. Agak menarik juga kerana selain sebagai satu bentuk promosi, emel yang diterima ini turut memberikan tips berguna buat semua penulis blog. 

Bukanlah sasarannya supaya mendapat trafik tinggi atau imbuhan material semata-mata tetapi ia lebih menekankan kepada perlunya seseorang penulis blog itu mencurahkan ideanya sendiri sebaik-baiknya tanpa menciplak atau mencedok hasil dari sumber lain. Dengan kata lainnya, yang ditekankan di sini ialah dari sudut kredibiliti dan keaslian (originality) tulisan penulis berkenaan. Keaslian artikel yang ditulis turut menambahkan lagi keunikan pada sesebuah blog.


Berikut adalah petikan daripada emel yang saya terima.

Sebenarnya saya baharu saja siap menulis sebuah artikel di blog. Agak panjang juga rasanya.

Di mana saya mengupas manfaat dan keutamaan yang diperolehi oleh sesebuah yang sering menerbitkan artikel unik atau tulen.

Tajuk entri tersebut, 'Kenapa Blog Anda Perlu Menerbitkan Artikel Yang 100% Unik Dan Berkualiti?'


Jemput baca di pautan ini:


http://keajaibanpenjimatan.com/blog/kenapa-blog-anda-perlu-menerbitkan-artikel-yang-100-unik-dan-berkualiti/

Sebenarnya ini adalah jawapan kepada soalan yang banyak ditanyakan oleh rakan-rakan yang menghantar emel.

Semoga ia sedikit sebanyak membuka mata dan memberi motivasi kepada kita semua.


Di sini saya petik sebahagian daripada entri berkenaan (anggap sebagai sinopsis):

Kajian menunjukkan, 119,520 blog dibangunkan setiap hari. Ini satu angka yang besar dan sekurang-kurangnya 40% atau 47,808 post baharu akan diterbitkan setiap hari. Jadi bagaimanakah caranya untuk anda menonjolkan diri anda dan blog anda?

Jawapannya cuma satu, anda perlu menjadi – unik!

Bagaimana caranya menjadi unik dan seterusnya stand out form the coward?

Jawapannya juga cuma satu, anda perlu menulis artikel unik dan berkualiti!

Sebelum mendalami apakah kelebihan-kelebihan menerbitkan artikel unik. Paling baik jika diketahui dahulu apakah yang dimaksudkan dengan artikel unik itu sendiri. Artikel unik adalah merujuk kepada sebuah artikel yang asli yakni tulisan yang dihasilkan sendiri atau dibeli daripada pihak yang menyediakan servis penulisan artikel.

Biasanya sesuatu artikel itu hanya akan dianggap sebagai tulen/asli apabila keunikannya di dalam lingkungan 97% – 100% unik. Ia tidak serupa dengan mana-mana tulisan yang sudah diterbitkan di Internet. Di samping itu juga, aspek kualiti diberi perhatian yang tinggi. Maksudnya, penekanan kepada faedah terhadap orang yang akan membaca tulisan itu nanti.

Artikel-artikel unik memberi banyak kebaikan kepada blog seseorang. Antaranya ... (baca lagi DI SINI)

Bagi saya sendiri, dalam menulis artikel di blog, terpulang kepada apa yang ingin disampaikan oleh si penulis itu sendiri. Tidak semestinya apa yang ingin disampaikan itu belum pernah lagi ditulis, boleh juga melibatkan perkara yang mungkin jarang ditulis. Sebagai contoh, blog ini sendiri sebahagiannya adalah idea penulis sendiri, ada yang dari sumber-sumber lama yang jarang dan belum pernah disebarkan dan ada juga yang diterjemahkan dari artikel lain yang berbahasa Inggeris. Sejujurnya, bukanlah 100% asli :-) Blog ini adalah sebagai satu platform penulis untuk menyampaikan pengetahuan dan peluang (seperti perniagaan dan promosi jika ada) kepada para pengikut dan pembaca sekalian.

Berkenaan menterjemah artikel, saya mengambil pendekatan ini bukanlah secara sebarangan tetapi berdasarkan kefahaman dan juga berpandukan kamus BM-BI. Sebab lainnya ialah agar memudahkan pembacaan kerana kebanyakan masyarakat kita merasakan lebih mudah jika bahan bacaannya adalah dalam Bahasa Melayu. Secara peribadi, pendekatan menterjemah ini menjadi satu kaedah untuk saya memperbaiki penguasaan dan pembelajaran Bahasa Inggeris selain memudahkan saya untuk menyampaikan atau berkongsi pengetahuan kepada pembaca. 

Walaubagaimanapun, saya akui masih ada yang menulis dalam Bahasa Inggeris tetapi tidak seramai yang menulis dalam Bahasa Melayu.

8 comments:

Cik Miera said...

betul.. stuju..!! contoh mcm blog zack zukhairi.. sebab keunikan entry2 dia mmbuatkan dia terkenal dlam dunia blog ni kan

Cik Anita said...

salam.

tapi tak semua oranggg ada keunikan itu. hurm. walaupun teringin untuk menjadi seperti itu

nurayunni said...

btl tue..memudhkn semua..:)

Nurulbadiah Lai said...

kadang2 bile kite masuk blog org..wahhh bagusnye entry die..sgt2 memberi inspirasi..
kadang2 nk jugak blog dikenali dgn sebegitu

Raden said...

sy unik juge tahu!

Bella Bell said...

saya pon unik gak. HeHeHe~ :)


^^

Qaseh dalia adelia said...

yup cari keunikan kita sendiri .. tapi bukan senang nak memuaskan hati org .. hihi

BLADE EDGE said...

miera: nnt nk tgk blognya

anita: smua org ada kelebihan masing2..

ayunni: :-)

nurul: so, nurul pun nmpk gaya kene la usaha lebih lg utk jadi mcm tu..

raden: ye, saya tahu :-)

bella: smua org unik dgn cara masing2..

qaseh: so kene tahu apa yg most people nak..