MY FOLLOWERS

Tuesday, March 1, 2016

Artikel - Saintis China Cipta Gas Hidrogen 3 Kali Lebih Panas Daripada Matahari

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....
Sekumpulan saintis dari China mendakwa mereka telah berjaya mencipta gas hidrogen yang 3 kali lebih panas daripada matahari. Sumber tenaga solar itu digunakan sebagai sumber kuasa berterusan dikatakan bakal mengakhiri penggunaan bahan api fosil dan menyelesaikan krisis tenaga dunia. Pakar-pakar dari China mencipta gas itu dalam satu reaktor pelakuran magnetik yang besar di Institut Sains Fizikal di Hefei.   

Awalnya ia dicipta pada 1950an oleh saintis Soviet, eksperimen itu dikenali sebagai Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) berupa seperti ruangan donat magnetik yang besar berputar berbentuk nombor 8. 

Pengkaji boleh menggunakan reaktor itu bagi menghasilkan suhu setinggi 50 juta Kelvin (49.999 million°C) dan kekal selama 102 saat. Dipercayai teras matahari bersuhu setinggi 15 juta Kelvin. Walaupun kajian sebelum ini oleh saintis Jerman mendakwa mereka telah berjaya menghasilkan suhu lebih tinggi tetapi ia tidak mampu bertahan selama tempoh itu. Walaupun berita itu adalah satu kejayaan namun ia mungkin mengambil masa lebih sedekad untuk menyempurnakan proses itu bagi membolehkannya digunakan sebagai satu sumber kuasa malar.


Sumber rujukan: SINI  | 


No comments: