MY FOLLOWERS

Sunday, February 21, 2016

Artikel - Haram Sambut 14 Feb.

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....Hal ini sudah disentuh setiap tahun dan setiap kali tiba tarikh 14 Februari. Malangnya setiap kali itulah keluar cerita dalam banyak akhbar tentang kes-kes pasangan ditangkap khalwat dan bila ditanya ketika tangkapan, bermacam alasanlah yang keluar. Formula sama juga setiap tahun. Tiada apa pun yang berubah dalam hal ini. Seolah mereka tidak serik.


Menurut Ketua Pemuda PAS Muslim Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, generasi muda yang beragama Islam adalah dilarang menyambut Hari Valentine kerana ia bercanggah dengan ajaran Islam dan sudah ada fatwa tentang pengharamannya. Semua generasi muda yang Islam perlu menghentikan amalan ini kerana ia berasal dari agama lain.


Pihak Jakim juga melarang ia disambut di kalangan generasi muda yang Islam kerana ia ada unsur agama kristian. Satu kempen anti-Valentine iaitu 'Berjaga-jaga dengan perangkap Hari Valentine' telah diadakan sejak 2011 dan sukarelawan akan mendekati generasi muda bagi mengingatkan mereka akan bahaya sambutan tersebut. 


Dalam satu khutbah, dinyatakan hari tersebut berasal daripada sembahan dewa-dewa Rom purba atau sambutan kejatuhan pemerintahan Islam di Cordoba, Andalusia, kini merupakan Sepanyol moden. Agensi penguatkuasa agama Islam kerap melakukan serbuan di hotel-hotel bajet dan kawasan awam bagi menahan dan mendenda pasangan beragama Islam yang belum berkahwin bagi kesalahan khalwat atau bersekedudukan dengan bukan mahram. Sambutan ini juga menjadi satu nuansa komersil bagi meraikan cinta dan sangat popular di Asia Timur.


Sumber memang tak sambut: SINI  |   No comments: