MY FOLLOWERS

Friday, June 7, 2013

Artikel - Bila Internet SSSUUUUCCKKSS !! Macam Sedut Anda Ke Dalam Black Hole!

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum........Kononnya mahu kemaskini akaun Facebook untuk beberapa minit tetapi 'berhantu'nya internet menyebabkan beberapa minit bertukar menjadi berjam-jam.. ibaratnya ia seakan menyedut anda masuk ke dalam lohong hitam atau black hole..


KENAPA??

Internet adalah jaringan maklumat tanpa sempadan, menjadikan masyarakat seakan terlupa had waktu atau lose track of time, menyebabkan seseorang itu semakin sukar untuk berhenti. 

Kata Tom Stafford, saintis kognitif di University of Sheffield, United Kingdom, cara internet menyebabkan ketagihan tidak sama dengan sebatian farmakologi. 

Kekurangan sekatan/sempadan antara satu-satu tugasan juga menjadikan internet sangatlah adiktif atau bersifat ketagihan. Mungkin seseorang itu fikir untuk melakukan kerja seperti mencari maklumat itu dan ini tetapi kemudiannya tidak sengaja ke laman Wikipedia dan seterusnya ke pautan lain yang berkaitan. Ia seperti tiada hentinya. Kajian mencadangkan tekad seseorang itu ibarat otot pada badan. Seperti juga otot, ia juga boleh diperkuatkan dan boleh menjadi letih.


SSSUUUUUCCCCKKKSSSS !!!!!


Oleh kerana internet sentiasa dalam keadaan 'on', maka tekad dalam diri seseorang itulah yang perlu dilenturkan yang mungkin boleh 'meletihkan' kawalan diri seseorang. "Anda tidak boleh terlepas daripada godaannya," kata Stafford.KLIK SINI untuk lebih lanjut.

No comments: